Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το εκλογικό σύστημα στην Κούβα είναι το εξής…

02/12/2016

Λοιπόν, επειδή οι «τσάτσοι των αστών» δημοσιολογούντες αλλά και διάφοροι ξερόλες, μιλάνε για την Κούβα, λένε του κόσμου τις βλακείες και υπερασπίζονται αυτή τη «δημοκρατία» που ζούμε σήμερα, γιατί εδώ λένε «… υπάρχει το δικαίωμα της ψήφου, γίνονται εκλογές, ενώ στην Κούβα απαγορεύονται …» πρέπει αυτοί που τους διαβάζουν ή τους ακούνε να γνωρίζουν ότι:

Στην Κούβα υπάρχουν δύο τύποι εκλογών για τις συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας (Poder popular).

  • Οι «μερικές εκλογές» (elecciones parciales) διεξάγονται κάθε δυόμισι χρόνια, ώστε να επιλεγούν οι αντιπρόσωποι (los representantes) που θα συμμετέχουν στα 169 δημοτικά συμβούλια (Consejos municipales).

  • Οι “γενικές εκλογές” (Elecciones generales) διεξάγονται κάθε 5 χρόνια, ώστε να εκλεγούν τα μέλη των συμβουλίων σε 14 περιφέρειες και οι βουλευτές (de Miembros) για το Εθνικό Συμβούλιο της Λαϊκής Εξουσίας (Consejo Nacional del poder popular) και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κούβας.

Αυτό το εκλογικό σύστημα (sistema electoral) έχει επιλεχθεί δημοκρατικά από τους ίδιους τους πολίτες της Κούβας, μέσα από Λαϊκές Συνελεύσεις στις γειτονιές.

Στην Κούβα ισχύουν οι λενινιστικές αρχές περί αιρετότητας, ανακλητότητας, εναλλαγής και ελέγχου όλων ανεξαιρέτως των λαϊκών αντιπροσώπων (representantes de las bases).

Η Κουβανική κυβέρνηση, επίσης, έχει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για τη συλλογή απόψεων και προτάσεων από τις «Συνελεύσεις Λαϊκής Εξουσίας» (Asambleas del poder popular), που αντιστοιχούν περίπου σε 500 – 1.000 κατοίκους της ίδιας γειτονιάς. 

Δεν υπάρχουν επαγγελματίες πολιτικοί σ’ αυτή τη συγκέντρωση πρότασης υποψηφίων, αλλά απλώς γείτονες.

Κανένας δε σηκώνεται για να αναγγείλει ότι είναι υποψήφιος για κάποιο αξίωμα.

Οι ψηφοφόροι προτείνουν εκείνους που νομίζουν ότι μπορούν να τους αντιπροσωπεύσουν με τον καλύτερο τρόπο… Συζητούν ελεύθερα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε υποψήφιου…

Κάθε αντιπρόσωπος πρέπει να συναντιέται με τους ανθρώπους που μένουν στη δική του εκλογική περιφέρεια, μια φορά κάθε τρεις μήνες και να δώσει λογαριασμό για τις πράξεις του.

Υποχρεώνεται, επίσης, να συγκαλεί μικρότερες συγκεντρώσεις σε πιο συχνά διαστήματα και να διαθέτει χρόνο, για να συναντιέται με ψηφοφόρους χωριστά και v’ ακούει τα προβλήματά τους, τα παράπονά τους και τις υποδείξεις τους.

Αν δεν πραγματοποιεί αυτές τις υποχρεώσεις του, τότε το σώμα που τον εξέλεξε ζητάει την ανάκληση του από αντιπρόσωπο και προτείνει άλλον να το αντιπροσωπεύει.

Αυτή είναι μια απλή διευκρίνηση σχετικά με το απλό εκλογικό σύστημα που έχουν στην Κούβα. Ένα σύστημα που από την κάλπη βγαίνει αυτό που ψηφίζεις και όχι ότι αποφασίζουν τα αφεντικά. Που μπορείς να ζητήσεις μαζί με άλλους γείτονες την ανάκληση του αντιπροσώπου-βουλευτή γιατί δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς που τον ψήφισες.

Δεν έχει καμία σχέση με τις «ελεύθερες εκλογικές διαδικασίες» των «δημοκρατικών χωρών» που νομίζεις ότι ψηφίζεις «αριστερά» (ΣΥΡΙΖΑ) και τελικά έχεις ψηφίσει να κυβερνάει η «δεξιά» (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Που ψηφίζεις ΟΧΙ ή ΝΑΙ και σου βγαίνει και ΟΧΙ και ΝΑΙ, που ψηφίζεις τον τάδε βουλευτή σε συγκεκριμένο κόμμα και τελικά τον βρίσκεις να είναι βουλευτής στο κόμμα που δεν θα ψήφιζες ποτέ. 

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: