Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παράσταση διαμαρτυρίας για όσους δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω χρεών προς τον ΟΑΕΕ

04/06/2016

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΔΣ του ΟΑΕΕ πραγματοποίησε την Πέμπτη 2 Ιούνη η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ με αφορμή το συσσωρευμένο πρόβλημα αυτοαπασχολουμένων που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω χρεών προς τον ΟΑΕΕ, ενώ έχουν τα τυπικά προσόντα (ηλικία και συντάξιμος χρόνος).

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει: «Πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν και συσσωρεύτηκαν κυρίως στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, για τα οποία δεν έχουν ευθύνη οι συνάδελφοι που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και τις προσαυξήσεις.

Η κατάσταση αυτή χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο αφού από τους 555.000 (στοιχεία Οκτωβρίου 2015) ασφαλισμένους που χρωστούν στον ΟΑΕΕ, δεκάδες χιλιάδες χρωστούν άνω των 25.000 ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη το ολοένα και πιο διογκωμένο πρόβλημα, η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ υπέβαλε υπόμνημα στο ΔΣ του ΟΑΕΕ ζητώντας άμεσα:

Συνταξιοδότηση όλων των ασφαλισμένων που συμπληρώνουν συντάξιμη ηλικία και δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σήμερα λόγω χρεών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με βάση τις εισφορές που ήδη έχουν καταβάλει και οριστική διαγραφή των χρεών τους.

Για όσους αυτοαπασχολούμενους, εθελοντικά, αποφασίσουν να αποπληρώσουν τμήμα ή το σύνολο των χρεών τους εφάπαξ ή με παρακράτηση από την παρεχόμενη σύνταξη (όχι μεγαλύτερη του 10 με 15% της σύνταξης), διαγραφή όλων των προστίμων και προσαυξήσεων. Διαγραφή των οφειλών για την Υγεία, τον ΟΑΕΔ και την Εργατική Εστία.

Για τους εν ενεργεία, πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. Μακρόχρονη ρύθμιση, με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.

Το ΔΣ του ΟΑΕΕ κάτω από την πίεση του προβλήματος, αλλά και της συνεχόμενης και επίμονης παρέμβασης του αγωνιστικού – αντιμονοπωλιακού συνδικαλιστικού κινήματος, αποφάσισε να προτείνει στο υπουργείο νομοθετική ρύθμιση ώστε να συνταξιοδοτούνται όσοι έχουν τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλιση, είναι πάνω από 67 ετών και έχουν χρέη μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ. Το ποσό της σύνταξης που θα λαμβάνουν θα είναι αυτό της εθνικής σύνταξης μέχρι την αποπληρωμή των χρεών τους.

Τα παραπάνω, αν τελικά γίνουν δεκτά από το υπουργείο και υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, μπορεί να ξεμπλοκάρουν την διαδικασία συνταξιοδότησης για τους αυτοαπασχολούμενους που χρωστάνε, παραμένει όμως το πρόβλημα ο συνταξιούχος να ζήσει με 384 ευρώ αφού το σύνολο των χρεών του παραμένει εν ισχύ.

Όσο και αν επιθυμεί κάποιος να ζήσει με 384 ευρώ το μήνα, τα μνημονιακά χαράτσια, η γιγάντωση της ακρίβειας (μόνο η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% αποτιμάται σε 1-2 «εθνικές συντάξεις» το χρόνο), η πανάκριβη Υγεία – Πρόνοια, τα φάρμακα, το πετρέλαιο θέρμανσης που εκτινάσσεται, ο ΕΝΦΙΑ, καθιστούν αδύνατο το ενδεχόμενο αυτό.

Η λύση πραγματικά βρίσκεται στις προτάσεις της ΠΑΣΕΒΕ, καθώς είναι η μόνη που δίνει οριστική διέξοδο από το βραχνά των χρεών. Άλλωστε μεγάλο τμήματα των χρεών αυτών αφορούν πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσεις, καθώς και υπηρεσίες τις οποίες οι εν λόγω συνάδελφοι δεν δικαιούνταν καν να χρησιμοποιήσουν (π.χ. εισφορά υγείας)

Χρειάζεται κάθε σωματείο και ομοσπονδία, τα σωματεία και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ να οργανώσουν την ενημέρωση των συναδέλφων και την διεκδίκηση άμεσα να δοθούν αξιοπρεπείς συντάξεις στους ασφαλισμένους.

Το δικαίωμα στην Υγεία – Πρόνοια και τις αξιοπρεπείς συντάξεις είναι αδιαπραγμάτευτο».

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: