Skip to content

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ: Σε νέα ύψη η φοροληστεία μισθωτών – συνταξιούχων

09/05/2016

Σε νέα ύψη απογειώνεται η φοροληστεία απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με βάση και την τροπολογία της τελευταίας στιγμής που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή, με το γενικό αφορολόγητο όριο να συρρικνώνεται στα 8.636 ευρώ, χαμηλότερα ακόμη και από τα 9.100 ευρώ που προβλεπόταν αρχικά στο νομοσχέδιο και βέβαια πολύ χαμηλότερα από τα 9.545 ευρώ που ίσχυαν ως αφορολόγητο όριο σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδυασμό με τη φοροληστεία που συντελείται μέσω της φορολογικής κλίμακας σε εισοδήματα πχ 10.000 ευρώ το χρόνο, ο φόρος φτάνει στα 300 ευρώ έναντι 100 ευρώ που πληρώνουν σήμερα, επιβάλλεται δηλαδή τριπλάσιος φόρος!

Αντίστοιχα, στο παράδειγμα συνταξιούχου ή μισθωτού χωρίς προστατευόμενα παιδιά και με εισόδημα 9.550 ευρώ, για το οποίο πέρσι δεν προβλεπόταν φόρος εισοδήματος, για φέτος θα πληρώσει 201 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη:

  • Η επιστροφή φόρου συρρικνώνεται στα 1.900 ευρώ (από 2.100 στα περσινά εισοδήματα), οπότε το γενικό αφορολόγητο όριο υποχωρεί στα 8.636 ευρώ (από 9.545). Ετσι, οι περαιτέρω επιβαρύνσεις στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί) ξεκινούν από εισοδήματα της τάξης των 617 ευρώ το μήνα.

  • Για φορολογούμενους με ένα προστατευόμενο παιδί η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 1.950 ευρώ και το αφορολόγητο στα 8.863 ευρώ (από 9.545).

  • Για 2 προστατευόμενα παιδιά η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 1.950 ευρώ και το αφορολόγητο στα 8.863 ευρώ (από 9.545).

  • Για 3 και περισσότερα προστατευόμενα παιδιά έκπτωση φόρου διαμορφώνεται στα 2.100 ευρώ και το αφορολόγητο στα 9.545 ευρώ.

Μόνο στον ένα από τους δύο γονείς;

ΚατρουγκαλοςΗ φοροληστεία έχει και συνέχεια, καθώς το «υψηλότερο» αφορολόγητο για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύει μόνο για τον έναν από τους δύο συζύγους. Χαρακτηριστικά, στην κυβερνητική τροπολογία δεν υπάρχει καμία διαφορετική πρόβλεψη.

Για παράδειγμα, με βάση τα παραπάνω, οικογένεια μισθωτών με 2 παιδιά και με εισοδήματα από 10.000 ευρώ το χρόνο για τον καθένα σύζυγο (συνολικά 20.000):

  • Το 2015 ο κάθε σύζυγος πλήρωσε φόρο εισοδήματος 100 ευρώ, δηλαδή συνολικά 200 ευρώ.

  • Με βάση την αρχική ρύθμιση του νομοσχεδίου (έκπτωση φόρου για κάθε μισθωτό ύψους 2.000 ευρώ), ο κάθε σύζυγος θα πλήρωνε από 200 ευρώ, συνολικά δηλαδή 400 ευρώ το νοικοκυριό.

  • Με την τελική πρόταση, ο πατέρας (έκπτωση 1.950 ευρώ, λόγω των 2 παιδιών) θα πληρώσει φόρο 250 ευρώ και η μητέρα 300 ευρώ. Συνολικά, το εν λόγω νοικοκυριό θα πληρώσει για τα φετινά εισοδήματα φόρο 550 ευρώ (από 200 ευρώ για το 2015).

Φοροληστεία και σε αυτοαπασχολούμενους

Αύξηση της φορολογίας στο 29% από 26% προβλέπεται σε κυβερνητική τροπολογία για μικρές επιχειρήσεις με ετήσια κέρδη κάτω από 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με την προηγούμενη ρύθμιση προβλέπονταν δύο συντελεστές, συγκεκριμένα 26% για ποσά κάτω από 50.000 ευρώ το χρόνο και 33% για μεγαλύτερα, ενώ πλέον καθιερώνεται ενιαίος συντελεστής (29%) ανεξάρτητα από το ύψος των κερδών, σε μια εξέλιξη που έρχεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά γύρω από τις μικρές επιχειρήσεις σε όφελος μεγαλύτερων επιχειρήσεων της κατηγορίας με κέρδη πάνω από 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από τις δύο παραπάνω τροπολογίες, παρά και τις ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις της εν λόγω κατηγορίας, επέρχεται περαιτέρω διόγκωση των φορολογικών εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ…

Μαχαίρι σε συνταξιούχους τραπεζοϋπαλλήλους

Μαχαίρι -και μάλιστα άμεσα- πέραν των μειώσεων που ισχύουν για όλους βάζει σχετική τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας για τους συνταξιούχους τραπεζοϋπαλλήλους, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη μέσω του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος που ισχύει για το ΕΤΑΤ. Οι νέες περικοπές αφορούν περίπου 10.000 τραπεζοϋπαλλήλους του ΕΤΑΤ και εκτιμάται ότι θα φτάσει μεσοσταθμικά το 30% των σημερινών τους συντάξεων, οι οποίες επανυπολογίζονται με τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Ειδικότερα, η κύρια σύνταξη θα επανυπολογιστεί με ποσοστό αναπλήρωσης 1,75% ετησίως, αντί 2%, και με 0,45% για τον υπολογισμό της επικουρικής.

Δεν αλλάζουν την ουσία – μεταθέτουν ημερομηνίες 

Την ίδια στιγμή, σε μια προσπάθεια φθηνού αντιπερισπασμού η κυβέρνηση μεταθέτει την ημερομηνία «εκτέλεσης της ποινής», την εφαρμογή δηλαδή των μέτρων για το προσωπικό και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ

Συγκεκριμένα, για το προσωπικό και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, αντί της ημερομηνίας δημοσίευσης του νόμου, μετατίθεται στην 1 Ιούλη, χωρίς βέβαια να αλλάζει στο παραμικρό τις δυσμενείς επιπτώσεις. Επίσης, με άλλη τροπολογία για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι συντάξεις λόγω θανάτου θα χορηγούνται με τον ίδιο τρόπο που χορηγούνται οι συντάξεις ανικανότητας.

Για την περίπτωση των ασφαλισμένων του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, η κατάργηση του αγγελιόσημου μεταφέρεται για την 1η Αυγούστου.

Άνευ ουσιαστικής σημασίας είναι και η σχετική τροπολογία για τις συντάξεις χηρείας, αφού με την εφαρμογή του νόμου οι νέες συντάξεις χηρείας θέτουν ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου. Σε διαφορετική περίπτωση θα δίνεται μόνο για μια τριετία και μετά θα διακόπτεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους του δικαιούχου.

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: