Skip to content

Ο Αρης των παιδιών και των μεγάλων.

23/06/2015

«Πριν κάμποσο καιρό, πάνου στη Λιάκουρα, στο αετοχώρι το Δαδί, ρώτησα ένα παιδί ως οχτώ χρονώ:

– Τον ξέρεις τον Αρη;

– Ναι, μου λέει. Τον ξέρω.

– Τον είδες ποτέ σου;

– Οχι. Μα τόνε ξέρω.

– Πώς είναι;

– Τρεις βολές πιο αψηλός απ’ τον πατέρα μου. Κι έχει ένα μεγάλο-μεγάλο κόκκινο άλογο. Και πίσω τον ακολουθάει πάντοτες ένας τρανός αητός με μια σημαία.

Μιαν άλλη φορά, στα Τρίκαλα, ρώτησα ένα «αετόπουλο» που πέρναγε τις γραμμές του οχτρού, μεταφέροντας μαντάτα στους αντάρτες μέσα στο κούφωμα ενός καλαμιού.

– Γιωργή, τον ξέρεις τον Αρη;

– Τόνε ξέρω.

– Τον είδες ποτέ σου;

– Τον είδα με τα μάτια μου.

– Πώς είναι;

– Εχει μακριά γένεια κι ένα αληθινό άστρο στο μαύρο σκούφο του. Κι άμα μιλάει -κι ας χιονίζει ακόμα- γίνεται μονομιάς πολλή ζέστα. Κι όταν ακούνε το όνομά του οι Γερμανοί κρύβουνται σα λαγοί μέσα στα δάσα.

Ενα μεγάλο κόκκινο άλογο, ένας αητός με μια σημαία, ένα άστρο αληθινό, πολλή ζέστα – αυτός είναι ο Αρης των παιδιών και των μεγάλων. Και γω που δυο φορές όλο-όλο τον αντάμωσα, έτσι σαν τα παιδιά και γω, έτσι τον βλέπω και τον τραγουδάω τον ΑΡΗ».

(Από το κείμενο του Γιάννη Ρίτσου με τίτλο «Ο Αρης, παραμύθι – αλήθεια» από το έργο του «Το Υστερόγραφο της Δόξας», που διαβάστηκε στις εκδηλώσεις του τριημέρου).

Αυτή είναι μια απάντηση σε όσους προσπαθούν να παρουσιάσουν τον Αρη ενάντια στο ΚΚΕ:

«Πρόσφατα και στην πόλη μας, «πλήθος ερευνητών» και «ερευνώντων», όλοι μαζί, εκπρόσωποι αστικών κομμάτων, κάθε λογής συμβιβασμένοι και ορκισμένοι εχθροί της ταξικής πάλης, παίρνουν υπό την προστασία τους τον Αρη, αποστεώνοντάς τον, ξεχωρίζοντάς τον από το Κόμμα του, ακόμα και από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Ολα αυτά στην κατεύθυνση διαστρέβλωσης της Ιστορίας και τελικά στην κατεύθυνση χτυπήματος του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος. Με μοναδικό σκοπό και τελικό αποτέλεσμα το ξέπλυμα της αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού που αποθεώνει τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με μοναδικό και τελικό σκοπό τον εγκλωβισμό του λαού στα αδιέξοδα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. «Παινεύουν τους πεθαμένους για να θάψουν τους ζωντανούς», όπως έλεγε και ο σ. Χαρίλαος Φλωράκης. Η υποκρισία τους γίνεται μεγαλύτερη, γιατί η μελέτη της ιστορικής διαδρομής και στάσης του Αρη Βελουχιώτη, συνολικά του επαναστατικού κινήματος, του ΚΚΕ δείχνει ότι: Ο Αρης ήταν υπέρ της συνέχισης της ένοπλης πάλης μετά το τέλος της κατοχής και το Δεκέμβρη, πράγμα που το ΚΚΕ έκανε πράξη το 1946 – ’49. Ολοι αυτοί είναι ορκισμένοι εχθροί της ένοπλης ταξικής πάλης και βγάζουν σπυράκια και μόνο στο άκουσμα του λέξης Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας. Ο Αρης τάχτηκε κατά της Συμφωνίας της Βάρκιζας και της παράδοσης των όπλων. Το ΚΚΕ εκτίμησε στη συνέχεια το λάθος αυτό. Ολοι αυτοί υμνούν τη Βάρκιζα, τον αφοπλισμό του λαϊκού στρατού, αλλά αφορίζουν όπως «ο διάολος το λιβάνι» την ουσία της άποψης του ΚΚΕ. Ο Αρης είχε όραμά του, στόχο του την ιδεολογία του ΚΚΕ, την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Ολοι αυτοί βρίσκονται στην αντίπερα όχθη. Πολέμησαν και πολεμούν με λύσσα την πάλη που οδηγεί στο σοσιαλισμό – κομμουνισμό. Ολα αυτά για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους χιλιάδες ήρωες, άνδρες και γυναίκες του ΚΚΕ».

Ελένη Κουτούπα (μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ)

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: