Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣΥΡΙΖΑ: Άσκηση με λέξεις – κλειδιά!!!

15/06/2015

Μπερδεύομαι κάθε φορά που ξεκινάω να γράψω για την «Πρώτη φορά αριστερά». Την «αριστερά» που έχει σαν βασική λογική το μπρος-πίσω, την αλλαγή άποψης από συνιστώσα σε συνιστώσα, την διάψευση της διάψευσης κ.ο.κ.

Δεν έχω καμιά όρεξη να ασχολούμαι με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά μου έρχεται στο μυαλό το ’81 και η άλλη «αριστερή» κυβέρνηση, που μας έφερε η αυξημένη, ομολογουμένως, επιθυμία του Ελληνικού λαού, για να φύγει η …επάρατος δεξιά και παρασύρομαι. Ποιός μπορεί να ξεχάσει τόση …ευτυχία!!!

Μου έρχονται στο μυαλό χιλιάδες λέξεις, και με μπερδεύουν. Λέξεις που έχουν να κάνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθώ να τις ταξινομήσω για να βγάζουν την εικόνα αυτής της «αριστεράς», της σημερινής «αριστεράς» που κυβερνάει αυτό τον όμορφο τόπο αλλά δεν μου βγαίνει.

Όλη αυτή η «διαδικασία» μου φέρνει στο μυαλό μια εικόνα πριν πολλά χρόνια, όταν είχα μπει σε ένα σχολείο για δουλειά. Θυμάμαι την δασκάλα μιας τάξης του δημοτικού σχολείου, που μάθαινε τα παιδιά της πώς να αρχίσουν να γράφουν ένα κείμενο, μια έκθεση, χρησιμοποιώντας μια σειρά από βασικές λέξεις. Λέξεις που να περιγράφουν όσο το δυνατόν καλύτερα αυτό που θέλουν να πουν στο κείμενο – έκθεση που θα γράψουν.

Τους εξηγούσε πως υπάρχουν κάποιες λέξεις που δίνουν την εικόνα αυτού που περιγράφουν αρκεί να τις εμπλουτίσουν και με άλλες λέξεις.

Σκέφτηκα ότι η ταξινόμηση τέτοιων λέξεων μπορεί να βγάλει την πραγματική εικόνα της «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνησης.

Προσπάθησα, αλήθεια προσπάθησα, όμως δεν μπορούσα να αφαιρέσω κάποιες από αυτές, γιατί είναι πάρα πολλές και δεν «χωράνε» οι άλλες λέξεις που χρειάζονται για να φτιάξεις ένα ολόκληρο κείμενο!!!

Έτσι αποφάσισα να τις αφήσω μόνες τους χωρίς να συμπληρώσω εγώ τίποτα και να τις αφήσω σ’ εσάς. Συμπληρώστε ότι θέλετε για να βγει το δικό σας κείμενο που θα περιγράφει καλύτερα την «πρώτη φορά αριστερά»!!!!

Οι λέξεις με αλφαβητική σειρά:

–  αγύρτης: υβριστικός χαρακτηρισμός εκείνου που εξαπατά τους ανθρώπους με επίδειξη γνώσεων, ικανοτήτων, προσόντων κτλ., τα οποία στην πραγματικότητα δεν έχει· (πρβ. απατεώνας, τσαρλατάνος): Ένας αγύρτης και ψεύτης που παριστάνει το μεσσία.

–  αντικομμουνιστής: αυτός που χαρακτηρίζεται από αντικομμουνισμό· εχθρός του κομμουνισμού.

– ο  Αντιλαϊκός: που είναι αντίθετος ή εχθρικός προς το λαό και ιδίως στα συμφέροντά του.

–  Ασυνεπής: Αυτός που χαρακτηρίζεται από ασυνέπεια. Παραδείγματα: – Mη βασίζεσαι σ΄ αυτόν, γιατί είναι πολύ ασυνεπής. – Είναι τόσο ασυνεπής ώστε δεν πρέπει να του έχεις εμπιστοσύνη.

–  αριβίστας & αριβιστής: αυτός που με κάθε μέσο, κυρίως αθέμιτο, επιδιώκει να αναδειχτεί σύντομα ή να πλουτίσει· τυχοδιώκτης.

–  Αυλόδουλος: που υπηρετεί με τρόπο δουλικό τα συμφέροντα της βασιλικής αυλής, που είναι απόλυτα υποταγμένος σ΄ αυτήν: Aυλόδουλη κυβέρνηση / πολιτική. || (ως ουσ.) ο αυλόδουλος.

–  εμπαιγμός: η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του εμπαίζω. 1) παραπλάνηση ή εξαπάτηση κάποιου με ψευδείς υποσχέσεις ή πληροφορίες, κολακευτικούς λόγους κτλ: Kαταγγέλλω τον εμπαιγμό της κοινής γνώμης. Ο εμπαιγμός του λαού από την εκάστοτε εξουσία.

–  Επικίνδυνος: α) που ενέχει ή που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους: β) (ιδ. για πρόσ.) που μπορεί ή συνηθίζει να προκαλεί κακό, βλάβη κτλ. στους άλλους

–  Ευρωπαϊστής: αυτός που υποστηρίζει και εργάζεται για την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας.

–  Ιμπεριαλιστής: το πρόσωπο που υποστηρίζει και εφαρμόζει μια ιμπεριαλιστική πολιτική: H κυβέρνηση των ιμπεριαλιστών.

–  καιροσκόπος: αυτός που καιροσκοπεί, που εκμεταλλεύεται τις περιστάσεις για προσωπικά οφέλη. || (ειδικότ., πολ.) ο οπορτουνιστής: (πολ.) χαρακτηρισμός πολιτικού που η πολιτική του χαρακτηρίζεται από οπορτουνισμό.

–  κεφαλαιοκρατία: οικονομικό και κοινωνικό σύστημα στο οποίο το ιδιωτικό κεφάλαιο αποτελεί το βασικό παράγοντα της οικονομικής ζωής·

–  καπιταλισμός: το σύνολο των κεφαλαιοκρατών. γαλλ. Capitalisme

–  κεφαλαιοκρατικός: που έχει σχέση με την κεφαλαιοκρατία, που στηρίζεται σ΄ αυτήν· καπιταλιστικός: Kεφαλαιοκρατικό σύστημα.

–  κωλοτούμπα: ακροβατική άσκηση κατά την οποία, αφού στηριχτεί κάποιος με τα χέρια στο έδαφος, φέρνει το κεφάλι κάτω και τα πόδια ψηλά και στη συνέχεια με κατάλληλη στροφή του σώματος γυρίζει στην όρθια στάση.

–   λαοπλάνος: αυτός που παρασύρει το λαό με τα χαρίσματα, τις ικανότητες που διαθέτει.

–  ξενόδουλος: που εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα, συνήθ. μεγάλων και ισχυρών κρατών, που είναι υποταγμένος στη δική τους πολιτική: Ξενόδουλο καθεστώς. Ξενόδουλη πολιτική. || (ως ουσ., για πρόσωπο) ο ξενόδουλος: Οι ξενόδουλοι πούλησαν την πατρίδα μας.

– Ξεπουλημένος: α) θέτω τον εαυτό μου, τις υπηρεσίες μου στη διάθεση κάποιου άλλου έναντι ανταλλαγμάτων, εξαγοράζομαι, δωροδοκούμαι: Δυο παίκτες κατηγορήθηκαν ότι πούλησαν το παιχνίδι (στην αντίπαλη ομάδα). Ο διαιτητής / ο δικαστής ήταν πουλημένος. Β) προδίδω, εγκαταλείπω: Πούλησε την πατρίδα / τους φίλους / τους συντρόφους του.

– ο παπατζής: (μτφ.) απατεώνας, αναξιόπιστος, ψεύτης

–  πλουτοκρατία: 1) κοινωνικοοικονομικό σύστημα, στο οποίο ασκούν την εξουσία οι πλούσιοι· (πρβ. κεφαλαιοκρατία). 2) η (κρατούσα) κοινωνική τάξη των πλουσίων, το σύνολο των πλουσίων.

–  πλουτοκράτης: 1) αυτός που αποκτάει, που έχει δύναμη ή εξουσία, εξαιτίας του πλούτου του· (πρβ. κεφαλαιοκράτης). 2) αυτός που ανήκει στην τάξη των πλουσίων.

–  συνένοχος: που έχει συμμετοχή σε μια αξιόποινη πράξη, συνήθ. ως ουσ. ο συνένοχος, θηλ. συνένοχη και συνένοχος: Ο δράστης αρνήθηκε να αποκαλύψει τους συνενόχους του. || (επέκτ.) συνυπεύθυνος.

–  τρομοκράτης: μέλος πολιτικής οργάνωσης που χρησιμοποιεί την τρομοκρατία ως μέσο δράσης. || άνθρωπος που, για να επιβληθεί στους άλλους, καταφεύγει σε απειλές και βιαιότητες.

– υποτελής -ής -ές: για χώρα ημιανεξάρτητη, που δεν έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κάποια άλλη.

– ο ψεύτης: ως χαρακτηρισμός προσώπου που λέει ψέματα· (πρβ. ψευδολόγος, τερατολόγος, παραμυθάς). Αντίθετο του ειλικρινής: Μεγάλος / τρομερός / φοβερός / αδιάντροπος ψεύτης. (ως επίθ.) για ότι μας δίνει μια ψευδή αντίληψη ως προς το τι είναι πραγματικά.

ΥΓ1: Υπάρχουν κι άλλες αλλά χρειάζονται πολλές ώρες και μεγάλος χώρος για να χωρέσουν.

ΥΓ2 Μην πάρετε ξεχωριστά την κάθε λέξη γιατί δεν είναι σωστό. Μην ξεχνάτε ότι «Μισές λέξεις, μισό νόημα» 

Τελευταίο αφήνω το: Ψεύτη ντουνιά, ψεύτρα κοινωνία.

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: