Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ένα σωματείο – φάντασμα εργοδοτικό μέχρι το μεδούλι!!!

28/12/2014
Έτσι εξηγείται αυτή η εικόνα. Μια …ολόκληρη Ομοσπονδία στη συγκέντρωση τον Ιούλη του 2013!!!

Τα τεράστια ερωτήματα που προκύπτουν από τις αρχαιρεσίες που ολοκληρώθηκαν πριν από μερικές μέρες στην Ένωση Υπαλλήλων Εμπορίου – Τροφίμων Σούπερ Μάρκετ Αθηνών και Προαστίων αλλά και από τη γενικότερη δράση του συγκεκριμένου σωματείου αναδεικνύει αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη.

Η Ένωση Υπαλλήλων Εμπορίου – Τροφίμων Σούπερ Μάρκετ Αθηνών και Προαστίων είναι το μεγαλύτερο σωματείο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) και ταυτόχρονα η πιο πολυπληθής οργάνωση του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι εκλέγει τους περισσότερους αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΟΙΥΕ και του ΕΚΑ, χρειάστηκε να κάνουμε ιδιαίτερο ρεπορτάζ και ψάξιμο για να μάθουμε πού και πότε κάνει εκλογές! Για την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση μάθαμε μια εβδομάδα μετά την πραγματοποίησή της, όταν ξεκίνησαν οι αρχαιρεσίες. Χρειάστηκε έρευνα και παρουσία επιτόπου στο χώρο των εκλογών, στο ΚΥΒΕ Περιστερίου, συζήτηση με τους εργαζόμενους που προσέρχονταν να ψηφίσουν, προκειμένου να βγάλουμε άκρη για το τι είδους διαδικασίες ακολουθούνται. Τα στοιχεία είναι πολλά και ακόμα περισσότερα είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν.

Στις αρχαιρεσίες του συγκεκριμένου σωματείου, που έγιναν πριν από περίπου ένα μήνα, εμφανίζονται να έχουν ψηφίσει 4.720 άτομα. Στις προηγούμενες εκλογές, εμφανίζονταν 4.552 ψηφίσαντες. Πώς γίνεται, όμως, όσο κι αν ψάξει κανείς, να μη βρίσκει την έδρα του σωματείου, τα γραφεία του, έστω μια ιστοσελίδα, μια παρουσία ή απλή αναφορά στο αχανές διαδίκτυο;

Με 4.720 ψηφίσαντες – μια κανονική διαδήλωση δηλαδή…- πώς γίνεται να μην έχει δει κανείς μια αφίσα, μια ανακοίνωση, ένα πανό σε όλη την Αττική, παρά μόνο ψιθύρους εργαζομένων σε διαδρόμους σούπερ μάρκετ, ότι «μας στέλνει ο προϊστάμενος να ψηφίσουμε σε κάτι εκλογές, δε γίνεται να μην πάμε…»; Ποια είναι τα διευθυντικά αυτά στελέχη, που ξαφνικά «πονοκεφαλιάζουν» για τη συμμετοχή των υφισταμένων τους σε αρχαιρεσίες σωματείων, όταν κατά κανόνα η εργοδοσία κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων;

Ο εντυπωσιακός όγκος της συμμετοχής στις αρχαιρεσίες, σε κάθε άλλη περίπτωση θα είχε γίνει θέμα στο συνδικαλιστικό κίνημα, ως γεγονός – σταθμό για τη συμμετοχή των εργαζομένων σε συλλογικές διαδικασίες. Κι όμως: Ούτε την προηγούμενη φορά, με 4.552 ψηφίσαντες, ούτε τώρα, με 4.720, έμαθαν οι εργαζόμενοι, έστω τη σύνθεση της διοίκησής τους, ποιοι τους εκπροσωπούν. Φαίνεται πως η συγκεκριμένη δουλειά δε θέλει και πολλές «αναλύσεις»… Τους φτάνει που πήραν τα «κουκιά», για να υπονομεύσουν δικαιώματα και κατακτήσεις στα παζάρια με την εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Θα περίμενε κανείς, με τέτοια συμμετοχή σε αρχαιρεσίες σωματείου, η εργοδοσία και η κυβέρνηση να το σκεφτεί ξανά και ξανά, για να επιτεθεί έστω στην Κυριακάτικη αργία στο εμπόριο. Κι όμως. Μάλλον νιώθει λυμένα τα χέρια της, για να κλιμακώσει την επίθεση, αφού έχει συνεταίρους: Τα στελέχη που οργανώνουν αυτές τις διαδικασίες.

Γιατί αυτή η «θέληση» των εργαζομένων του κλάδου, για συμμετοχή σε διαδικασίες, δεν εκφράζεται και με αντίστοιχη συμμετοχή σε συνελεύσεις; Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία εκλογοαπολογιστική συνέλευση, το «παρών» έδωσαν 153 (!) εργαζόμενοι, σύμφωνα με το πρακτικό της απόφασης (βλ. φωτό), σε ένα σωματείο με πάνω από 4.500 ψηφίσαντες. Την πρώτη μέρα των εκλογών, η Εφορευτική Επιτροπή είχε μητρώο με 7.496 εγγεγραμμένους, ενώ μια βδομάδα νωρίτερα η συνέλευση έγινε με μητρώο 225 «ταμειακά εντάξει μελών». Ούτε λίγο, ούτε πολύ, σε μια βδομάδα «τακτοποιήθηκαν» οικονομικά 7.271 μέλη, δηλαδή 50 μέλη την ώρα, μέρα – νύχτα (!) Είναι φανερό ότι οι διαδικασίες «βρωμάνε» τόσο, όσο η πολιτική που θέλουν να υπηρετήσουν: Την ανταγωνιστικότητα, το ξεζούμισμα των εργαζομένων, τις απολύσεις, την ανασφάλιστη δουλειά για να αυγατίσουν τα κέρδη.

Μεταξύ άλλων, προκύπτουν ερωτήματα και για το ρόλο της Δικαιοσύνης, αφού δικαστικοί αντιπρόσωποι, παρόντες στις διαδικασίες αυτές, βάζουν αβίαστα υπογραφή και σφραγίδα, την ίδια στιγμή που σε αντίστοιχες διαδικασίες σωματείων της δύναμης του ΠΑΜΕ «ξεψαχνίζουν» και την τελευταία εγγραφή…

Αξεδιάλυτο κουβάρι σωματείο και εργοδοσία

Το σωματείο αυτό δεν ξεχωρίζει εύκολα από το μηχανισμό της εργοδοσίας στον κλάδο. Με στελέχη που απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς ως προϊστάμενοι και διευθυντές σε μεγάλα καταστήματα του κλάδου των Τροφίμων, τα αφεντικά εξασφαλίζουν ένα σωματείο του χεριού τους και ταυτόχρονα δεκάδες αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και τη ΓΣΕΕ, προκειμένου να αλλοιώνουν προς όφελός τους τους συσχετισμούς.

Τα πράγματα στήνονται έτσι ώστε εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν είναι συνάδελφοί τους από το ίδιο πόστο, την ίδια δουλειά, με τις ίδιες ανησυχίες και τα ίδια προβλήματα. Εκπρόσωποί τους «εκλέγονται» οι διευθυντές, τα στελέχη της εργοδοσίας, οι άνθρωποι των bonus, οι μέτοχοι, που αγχώνονται μόνο για τα κέρδη της εταιρείας!

Διόλου τυχαία, στις διαδικασίες του εν λόγω σωματείου τον πρώτο λόγο έχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνουν αγώνα δρόμου, για να συγκροτήσουν το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό, πριν αναλάβει το κόμμα τους τη διακυβέρνηση. Στελέχη που ράβουν κουστούμια για υπουργικά γραφεία και παίρνουν διαπιστευτήρια από τη μεγαλοεργοδοσία (ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ), για να μη σηκώσουν κεφάλι οι εργαζόμενοι. Την ίδια ώρα, βέβαια, το κόμμα τους παραμυθιάζει το λαό με κορόνες για «ανατροπές».

Είναι τυχαίο ότι από το συγκεκριμένο σωματείο και τους αντιπροσώπους που εκλέγει, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε πρώτη δύναμη στην ΟΙΥΕ; Οτι στο τελευταίο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, από το συγκεκριμένο σωματείο η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ είχε 61 αντιπροσώπους (σχεδόν το 1/3 της δύναμής της); Οτι με τον ίδιο τρόπο, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν τρεις έδρες στο ΕΚΑ;

Τα αποτελέσματα; Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ εμπροσθοφυλακή, υπέγραψε Συλλογική Σύμβαση για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο με μειώσεις μισθών 6,7%, καταδικάζοντας 650.000 εργαζόμενους να ζουν με μισθούς των 643 ευρώ. Αυτήν τη γραμμή θέλουν να ενισχύσουν το επόμενο διάστημα: Ενόψει του συνεδρίου της ΟΙΥΕ, το 2016, η εργοδοσία και οι συνδικαλιστές της να διαμορφώσουν ακόμα πιο ευνοϊκούς συσχετισμούς για το πετσόκομμα των δικαιωμάτων των εμποροϋπαλλήλων. Να εξυπηρετήσουν από καλύτερες θέσεις τους σχεδιασμούς των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο.

Να τους απομονώσουν οι εργαζόμενοι

Το ΠΑΜΕ, από την πρώτη στιγμή, έχει καταγγείλει τις μεθοδεύσεις στο συγκεκριμένο σωματείο. Με παρεμβάσεις στην τελευταία και στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία, κάλεσε τους εργαζόμενους να απέχουν από το σωματείο της εργοδοσίας. Εδωσε το παρών με μοίρασμα της ανακοίνωσης του και κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογών. Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα, να δυναμώσουν την ταξική γραμμή στο εργατικό κίνημα, τη διεκδίκηση και την αναμέτρηση με την εργοδοσία. Οι μεθοδεύσεις αυτές, που προκαλούν αποστροφή σε κάθε τίμιο εργάτη, πρέπει να βρουν απάντηση από την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, το ξήλωμα των εκπροσώπων του εργοδοτικού συνδικαλισμού, της μιζέριας και της υποταγής.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Δείτε όμως και τον ένα πυλώνα από τους τρεις της ασφάλισης που έχουν ετοιμάσει αυτοί που βλέπουν την …επόμενη μέρα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιοί τρέξανε πρώτοι; Ε! καλά τώρα, οι άνθρωποι είναι μακράν πρώτοι!!!

http://www.nomotelia.gr/photos/File/5054-13.htm

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: