Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δήμος Πετρούπολης: Καταγγέλλει την κυβέρνηση γιατί ακύρωσε μειώσεις δημοτικών τελών

05/11/2014

Ανακοίνωση – καταγγελία εξέδωσε η Δημοτική Αρχή  Πετρούπολης,  γνωστοποιώντας ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που είναι διορισμένη από την κυβέρνηση, ακύρωσε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  που προβλέπει «να απαλλαχθούν πλήρως από τα δημοτικά τέλη οι μακροχρόνια άνεργοι και να μειωθούν 50% τα τέλη στους νέους επαγγελματίες της πόλης μας για τον πρώτο χρόνο άσκησης του επαγγέλματος».

«Δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ασκώντας κάθε μέσο που μας δίνει ο νόμος, προκειμένου να παρθεί πίσω η ακύρωση της απόφασής μας», δηλώνει η Δημοτική Αρχή («Λαϊκή Συσπείρωση»). Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι δήμαρχοι που εκλέχθηκαν με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», απέναντι στις εκκλήσεις και τις παραινέσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ σχετικά με την υλοποίηση των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με ανακοίνωσή τους είχαν απαντήσει ότι δεν θα γίνουν συνεργοί σε αυτή την πολιτική.

Επίσης, είχαν δηλώσει ότι δεν αποδέχονται την αύξηση της ανταποδοτικότητας, τα νέα τέλη στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τη διεύρυνση της φορομπηχτικής πολιτικής της συγκυβέρνησης και της ΕΕ.

Με βάση αυτά, στα μέσα Οκτωβρίου, με πρόταση της διοίκησης του Δήμου, πάρθηκε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο να απαλλαχθούν πλήρως από τα δημοτικά τέλη οι μακροχρόνια άνεργοι και να μειωθούν 50% τα τέλη στους νέους επαγγελματίες της πόλης μας για τον πρώτο χρόνο άσκησης του επαγγέλματος. Εξαρχής, κάναμε ξεκάθαρο ότι είναι σε γνώση μας πως με τα παραπάνω δεν λύνεται το κύριο πρόβλημα του λαϊκού νοικοκυριού. Προσπαθούμε, όμως, με τα μέτρα αυτά να δώσουμε μία ανάσα και να ελαφρύνουμε τους εργαζόμενους από το οικονομικό αδιέξοδο.

Στις 4 Νοέμβρη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (διορισμένη από το υπουργείο Εσωτερικών) απέρριψε την απόφαση αυτή, με την αιτιολογία ότι οι μακροχρόνια άνεργοι και οι νέοι επαγγελματίες δεν προβλέπονται σε καμία διάταξη νόμου.

Αναδεικνύεται, λοιπόν, για μία ακόμη φορά ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί “ανεξάρτητης Διοίκησης” είναι φούμαρα. Η Τοπική Διοίκηση είναι ασφυκτικά εγκλωβισμένη από το αντιλαϊκό πλαίσιο του αστικού κράτους. Και μία από τις αποδείξεις του αντιλαϊκού πλαισίου είναι η εξής: Ενώ οι απαλλαγές ή μειώσεις δημοτικών τελών (με λίγα λόγια η φοροελάφρυνση του λαϊκού νοικοκυριού) είναι όπως αναφέρει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση παράνομες, οι τραπεζικοί και οι μεγάλοι όμιλοι νόμιμα έχουν μία σειρά φοροαπαλλαγές!

Ως διοίκηση καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική που υλοποιείται μέσα από την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, χωρίς να επιτρέπουν την οποιαδήποτε ελάφρυνση στις λαϊκές οικογένειες. Δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ασκώντας κάθε μέσο που μας δίνει ο νόμος, προκειμένου να παρθεί πίσω η ακύρωση της απόφασής μας. Κυρίως, όμως, θα γνωστοποιήσουμε στο λαό της πόλης τις εξελίξεις αυτές και θα σταθούμε αρωγός στην οργάνωση του αγώνα για να αποτραπεί η αντιλαϊκή επιδρομή.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η λαϊκή οικογένεια δεν είναι τυχαία. Είναι απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής. Γι’ αυτό κι εμείς θα είμαστε πλάι στον αγώνα του λαού, όπως άλλωστε σαν Δημοτική Αρχή κάνουμε όλο αυτό το διάστημα, για να επιβάλει ο ίδιος τη λαϊκή ανακούφιση και να διεκδικήσει την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα συνδυαστεί με την άμεση μείωση των ανταποδοτικών τελών, με στόχο την κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας και την ουσιαστική ελάφρυνση για τα λαϊκά στρώματα και τα μικρομάγαζα, ταυτόχρονα με την αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες».

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: