Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Για τις δηλώσεις Κροκίδη και την στάση των μεγαλο-εργοδοτών αναφορικά με την ΕΓΣΣΕ

20/03/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τις δηλώσεις του για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Κροκίδης απέδειξε ότι είναι άξιος υπηρέτης των μεγαλεμπόρων και ότι καμία σχέση δεν έχει με τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους!

Εκφράζοντας και τους μεγάλους εργοδοτικούς φορείς ΣΕΒ – ΓΣΕΒΕΕ – ΣΕΤΕ έδειξε το δρόμο της πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων μέσα από το δόγμα των πέντε αξόνων: «..α) Ανασυγκρότηση, β) Κατάρτιση, γ) Απασχόληση, δ) Επιχειρηματικότητα και ε) Κοινωνική Συνοχή».

Χαρακτηριστικά είπε: «…Είμαι βέβαιος ότι τα μαθήματα του παρελθόντος θα μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης προτάσσοντας συναινετικά κριτήρια. …» Δηλαδή για την σημερινή κρίση ευθύνονται οι μισθοί και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων! Και συνέχισε:

«Απαιτείται, λοιπόν, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου και βιώσιμου προτύπου Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης της Ελλάδας στη βάση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, της εργασιακής ειρήνης και της τόνωσης της επιχειρηματικότητας. …» Δηλαδή η διέξοδος πρέπει να γίνει με εργασιακή ειρήνη … (τέρμα στις κινητοποιήσεις) και με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα – παραγωγικότητα (βλ. μείωση του εργατικού κόστους, ιδιωτικοποιήσεις, φθηνή ενέργεια, φοροαπαλλαγές κ.λπ.).

Όσο για τους άνεργους ο κ. Κροκίδης είπε: «χρειάζεται … επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας» Δηλ. να πάνε οι άνεργοι να  δουλέψουν ή να καταρτιστούν σε έναν μεγαλοεργοδότη και να πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ ή το ΕΣΠΑ, δηλ. από τα δικά τους λεφτά. Τζάμπα εργασία. Μπορούν βέβαια πάντα να γίνουν και αυτοί επιχειρηματίες! (βλ. τόνωση της επιχειρηματικότητας). Τι και αν αυξάνουν τα λουκέτα…

Για την ουσία της διαπραγμάτευσης είπε κρατήστε στο ίδιο επίπεδο τους μισθούς πείνας και δώστε και κανένα επίδομα γάμου το πολύ -πολύ… « πρέπει να διατηρηθεί στο επίπεδό του και το επίδομα γάμου».

Τέλος, αφού προδίκασε ότι «…η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, είναι θέμα λίγων ημερών …», εύκολο αφού έχουν την ΓΣΕΕ στο τσεπάκι τους, έκανε μνεία για τις καλές διεθνείς τακτικές συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων. Είπε: «Τυπικές και άτυπες μορφές συμφωνίας και κυρίως η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) αποτελούν πάντα σημαντικές προσπάθειες συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων αναβαθμίζεται περαιτέρω εάν ληφθεί υπόψη το σύνολο των προγραμματικών και κανονιστικών εγγράφων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο ΕΣΠΑ. Πρέπει, λοιπόν, να εξασφαλιστεί η θεσμική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο υπό ίδρυση Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης». Δηλαδή τέρμα οι συμβάσεις, να συνεννοηθεί ο λύκος με το πρόβατο ΙΣΟΤΙΜΑ!

ΣΕΒ – ΓΣΕΒΕΕ – ΣΕΤΕ – ΕΣΕΕ  με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα υπερασπίστηκαν τα κοινά τους συμφέροντά. Ο ΣΕΒ απαίτησε προετοιμασία για να χτιστούν νέες συνθήκες αγοράς μετά την τρόικα με τους εργαζόμενους να βάζουν πλάτη.

Η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε  τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και νέες επιδοτήσεις για θέσεις εργασίας  και προγράμματα κατάρτισης. Ο ΣΕΤΕ χαρακτήρισε απομεινάρια μιας άλλης εποχής τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων απαντώντας στα αιτήματα που έθεσε το ΠΑΜΕ.

Απέναντι σε αυτή την ενιαία σχεδιασμένη συνέχιση της επίθεσης, η ηγεσία της ΓΣΕΕ από τη μια ζήτησε την επαναφορά του μισθού ανάλογα με το πόσο αντέχει η οικονομία, από την άλλη ζήτησε και συγνώμη για ‘’οξυμμένες δηλώσεις’’ του παρελθόντος προς το ΣΕΒ.

Συνάδελφε μικρομεσσαίε και αυταπασχολούμενε,

Εσύ δουλεύεις πλάι – πλάι με τον εργαζόμενο σου ή τα μέλη της οικογένειας σου.

Δεν έχεις τίποτα να κερδίσεις από τα χαμηλά μεροκάματα.

Τι θα κερδίσει ο μικρομαγαζάτορας μιας γειτονιάς που γεμίζει από εξαθλιωμένους εργαζόμενους;

Εσύ δεν έχεις απέναντι σου τους εργαζόμενους.

Αύριο, και το δικό σου παιδί με μισθούς πείνας θα δουλεύει.

Απέναντί σου στέκουν τα μονοπώλια με τις ανταγωνιστικές τιμές και τους δεκάδες – εκατοντάδες κακοπληρωμένους εργαζόμενους, που μπορούν να συσσωρεύουν πλούτο από τα χαμηλά μεροκάματα.

Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για την νέα ΕΓΣΣΕ επιβεβαιώνεται ότι μαζί εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, νέοι και γυναίκες από τα λαϊκά στρώματα μπορούμε να χτίσουμε τη δική μας Συμμαχία που θα απαιτήσει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα θέλει και θα μπορεί να καλύψει όλες τις λαϊκές ανάγκες, κόντρα στην λυκοσυμμαχία Ε.Ε. και μονοπωλίων.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΕΒΕ

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: