Μετάβαση στο περιεχόμενο

Με επιτυχία η εκδήλωση για την Επανάσταση του 1821 από το Λαϊκό Φροντιστήριο Ηλιούπολης

18/03/2014

Εξαιρετική επιτυχία είχε η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι μαθητές του Λαϊκού Φροντιστηρίου Ηλιούπολης την Κυριακή 16 Μάρτη στο θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης, ενώ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή του κόσμου, που γέμισε το Θέατρο του Δημαρχείου.

 

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην Επανάσταση του 1821, αλλά και στους «συνεχείς και αδιάλειπτους» αγώνες του ελληνικού λαού. «Αίνος και ύμνος στον αγωνιζόμενο λαό». Οι μαθητές ερμήνευσαν τραγούδια που έχουν σχέση με τους αγώνες του λαού. «Εις Σάμον», «Οι Γερανοί», «Μητέρα μεγαλόψυχη», «Οι πόνοι της Παναγιάς», «Ήρωες» ενώ παρουσιάστηκαν και τα «Τρία Χορικά» του Γιάννη Ρίτσου.

 

Στην ομιλία της η Μαρία Τούμπουρου, καθηγήτρια του Λαϊκού Φροντιστηρίου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Ελληνική Επανάσταση διδάσκει σε όλους τους τόνους, και με όλους τους τρόπους πως η πρόοδος του ανθρώπου, η έξοδός του από τα πλαίσια των κατεστημένων κοινωνικοπολιτικών σχέσεων και μορφών δεν μπορεί να γίνει αλλιώς παρά μόνο μέσα από ριζικές ρήξεις μ’ αυτές τις σχέσεις, με τρόπο δηλαδή επαναστατικό. 

 

Κι ακόμα, κληροδότησε στο λαό μας -και σ’ όλους τους λαούς- τη βεβαιότητα ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων υπάρχουν για να ανατρέπονται και ότι κανένα πισωγύρισμα δεν μπορεί να εμποδίσει τις κάθε φορά πρωτοπόρες κοινωνικές δυνάμεις να επιβάλουν το δίκιο τους και να οικοδομήσουν το νέο σε βάρος του παλιού και του ιστορικά ξεπερασμένου. 

Όταν ένας λαός είναι οργανωμένος και αποφασισμένος να παλέψει, τότε γίνεται παντοδύναμος, αήττητος, γίγαντας! Ο αντίπαλος, οι εκμεταλλευτές, είναι ισχυροί, αλλά όχι ανίκητοι!».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία της Μαρίας Τούμπουρου.

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: