Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΑΣΕΒΕ: Προετοιμασία της 2ης Πανελλαδικής σύσκεψης

17/02/2014

Με κεντρικό σύνθημα «τέσσερα χρόνια ΠΑΣΕΒΕ, στην πρώτη γραμμή του αγώνα» πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 16 Φλεβάρη, στην Αθήνα, οι εργασίες της 2ης Παναττικής Συνδιάσκεψης της αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης με τη συμμετοχή πλήθους ομοσπονδιών ΕΒΕ, σωματείων, τοπικών ενώσεων και επιτροπών αγώνα επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων.

Ήταν η κορύφωση σε επίπεδο Αττικής, μιας διαδικασίας, που είχε ξεκινήσει το προηγούμενο διάστημα με δεκάδες γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο και που κατά γενική ομολογία βοήθησε ευρύτερες δυνάμεις να κατανοήσουν τι είναι η αντιμονοπωλιακή συσπείρωση, να εντοπιστούν αδυναμίες και λάθη, να μπουν οι βάσεις για το ξεπέρασμά τους.

Αντίστοιχες εργασίες διεξάγονται από τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ πανελλαδικά ενόψει της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που θα γίνει στις 23 του μήνα.

Ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, εκ μέρους της Γραμματείας Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, επισήμανε εισηγητικά τη ραγδαία επιδείνωση της θέσης των φτωχών αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ υπογραμμίζοντας ότι «η καπιταλιστική κρίση έδρασε καταλυτικά σε διαρθρωτικά και οικονομικά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί να παρθούν από το 1992 με τη συνθήκη του Μάαστριχτ», καθώς η κρίση «επιβάλλει καταστροφή κεφαλαίων άρα κλειστά μαγαζιά και μείωση αυτοαπασχολούμενων σε ολόκληρους κλάδους (…) Οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι που υπάρχουν στην Ελλάδα, αποτελούν «διαρθρωτικό πρόβλημα» για την οικονομία, είναι σαφές ότι πρέπει να καταστραφούν».

Υπογράμμισε ότι για την αντιμετώπιση της επίθεσης που δέχονται οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ καθοριστική σημασία αποκτά η αλλαγή συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, να τεθούν στο περιθώριο συμβιβασμένες και ξεπουλημένες ηγεσίες σε ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ, διαφόρων κλαδικών ομοσπονδιών και επιμελητηρίων καθώς «βάζουν πλάτη στην πολιτική που ενισχύει τα μονοπώλια, τους μεγάλους εμπορικούς ομίλους και τα πολυκαταστήματα».

Τέτοια βήματα είπε, μπορούν ήδη να μετρηθούν σε χώρους όπου οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ έδωσε μάχες με βάση το ολοκληρωμένο αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ και ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τη δράση της ΟΒΣΑ, των Επιτροπών Αγώνα στα ταξί, του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων – Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, καθώς επίσης και τη δουλειά που «ξεδίπλωσαν» οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ στους χώρους των μηχανικών αυτοκινήτων, των λογιστών, των συντηρητών καυστήρων, του σωματείου συνταξιούχων κ.α.

Τέλος, ο Δ. Θεοδωρόπουλος εξέφρασε την αλληλεγγύη των δυνάμεων της ΠΑΣΕΒΕ στους αγρότες που αγωνίζονται να «κρατήσουν το χωράφι τους, τα εργαλεία τους, το εισόδημά τους. Έχουμε κοινό αντίπαλο τα μονοπώλια, μας ενώνει το κοινό συμφέρον εναντίον τους και η διεκδίκηση από κοινού των δικαιωμάτων μας».

Στις εργασίας της συνδιάσκεψης χαιρετισμό εκ μέρους της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ απηύθυνε ο Αλέκος Περράκης, σημειώνοντας ότι εργατική τάξη και αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να δώσουν μαζί τη μάχη για την ισχυροποίηση της λαϊκής συμμαχίας σε κάθε κλάδο και γειτονιά και τόνισε ότι όσο η κρίση εξελίσσεται με τα χιλιάδες μικρομάγαζα να βάζουν λουκέτο και τους άνεργους να αυξάνουν, ο καθένας οφείλει να επιλέξει ανάμεσα στο μοναδικό δίλημμα που υπάρχει: Ή με τα μονοπώλια, ή με το λαό.

Εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών χαιρέτισε ο Γ. Κονταργύρης. Αναφέρθηκε στη βαθμιαία είσοδο μια επιχειρηματικής λογικής και δράσης των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, την ενίσχυση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, και την ανάγκη ανασυγκρότησης του λαϊκού κινήματος.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ αναφέρει:

«Η Παναττική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους, τις επιτροπές αγώνα, τις Ενώσεις, τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες της Αττικής, που με αφορμή την 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων, συζήτησαν με ουσιαστικό προβληματισμό και αισιοδοξία τη συνέχιση του αγώνα μας. Όλο και περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι, άνεργοι και συνταξιούχοι, από όλους τους κλάδους δένουν την ατομική τους υπόθεση με το συλλογικό αγώνα της ΠΑΣΕΒΕ, ενάντια στα μονοπώλια και τη βαρβαρότητα.

Στις δεκάδες συσκέψεις που έγιναν στην Αττική, παρευρέθηκαν άνεργοι, εργαζόμενοι από χώρους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, γυναίκες και νεολαίοι, αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι η δική μας συμμαχία είναι η μόνη λύση για την ανατροπή μιας πολιτικής που μας οδηγεί στη φτώχεια. Επιβεβαιώθηκε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια από την προηγούμενη Παναττική Συνδιάσκεψη έχουμε συσσωρεύσει κρίσιμη εμπειρία, παλεύοντας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε κλάδο, ενάντια στην πολιτική των μονοπωλίων και τις ψευδαισθήσεις που σπέρνουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες.

Στέλνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό σ’ όλους τους συναδέλφους, σε όλη την Ελλάδα, που προετοιμάζονται για την 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ. Είμαστε σίγουροι ότι η συλλογική αγωνιστική εκτίμηση της δράσης μας θα δώσει νέα ώθηση στους αγώνες που έρχονται.

Τέσσερα χρόνια ΠΑΣΕΒΕ, στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Δυναμώνουμε τη δική μας φωνή».

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: