Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σε μεγάλη συγκέντρωση στην Ηλιούπολη μίλησε ο Δ. Κουτσούμπας

10/02/2014

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου έγινε η συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Ηλιούπολη, όπου μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Η συγκέντρωση οργανώθηκε από τις Οργανώσεις Ηλιούπολης του ΚΚΕ και έγινε στο Θέατρο του Δημαρχείου της πόλης. Πέρα από την κατάμεστη αίθουσα, πολύς κόσμος παρακολούθησε την ομιλία από τον δρόμο όπου είχαν τοποθετηθεί μεγάφωνα. Σύντομο χαιρετισμό στη συγκέντρωση έκανε η Τασία Τσατσούλη, υποψήφια δήμαρχος Ηλιούπολης με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στο χαιρετισμό της η Τ. Τσατσούλη τόνισε πως η τοπική διοίκηση ως μέρος του κράτους πολύ πριν να υπάρξουν τα μνημόνια παίρνει μέρος στην αντιλαϊκή επίθεση και πως οι δυνάμεις του ΚΚΕ αντιπάλεψαν με όρους κινήματος αυτήν την πολιτική τόσο κεντρικά όσο και τοπικά. Αναφέρθηκε στα ειδικά μέτωπα πάλης που αναπτύχθηκαν στην Ηλιούπολη και στη στάση των άλλων δυνάμεων που είτε από τη θέση της δημοτικής αρχής, είτε ως αντιπολίτευση συνέβαλαν και συμβάλλουν στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Δυνατό ΚΚΕ, κατέληξε, σημαίνει αποφασισμένος λαός να συγκρουστεί με αυτήν την πολιτική, να την ανατρέψει, να ανοίξει δρόμο για τη δική του εξουσία. 

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις ευρωεκλογές:

«Θέλουμε και από το βήμα της σημερινής συγκέντρωσης, εδώ στην Ηλιούπολη, να εκφράσουμε για άλλη μια φορά τη μεγάλη μας ανησυχία μπροστά στις γοργές, όπως φαίνεται, εξελίξεις στο Κυπριακό. 

Η λεγόμενη «λύση» που προωθείται, σύμφωνα με ό,τι έχει δει το φως της δημοσιότητας από το σχέδιο της κοινής ανακοίνωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ώστε να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, είναι στη λογική του «σχεδίου Ανάν». Η αναφορά μάλιστα που φαίνεται να γίνεται στο σχέδιο για δύο «συνιστώντα κράτη», επιβεβαιώνουν την ανησυχία μας, ότι έρχεται από την πίσω πόρτα το «σχέδιο Ανάν», η κατεύθυνση δηλαδή της διχοτόμησης. 

Θυμίζουμε ότι αυτήν ακριβώς τη λογική της διχοτόμησης, πριν από 10 χρόνια, τον Απρίλη του 2004, απέρριψε ο ελληνοκυπριακός λαός, όταν ψήφιζε με 76% κατά του «σχεδίου Ανάν». Τότε που έπεσαν πάνω του «λυτοί και δεμένοι», διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί αλλά και ελληνικά αστικά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που ουσιαστικά στήριξαν το «σχέδιο Ανάν», για να τον πείσουν να λογικευτεί, να υποχωρήσει. Το «όχι» του ελληνοκυπριακού λαού, ακόμα ηχεί στα αυτιά τους. 

Θυμίζουμε ότι τότε όλοι έταζαν στον κυπριακό λαό πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ανοίγει τις πόρτες για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, ότι υπάρχει το «κοινοτικό κεκτημένο», την ίδια στιγμή που η ΕΕ προωθούσε τη διχοτόμηση. 

Θυμίζουμε, όμως, και τη στάση του βασικού πυρήνα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, του ΣΥΝ, που στήριξε το «σχέδιο Ανάν», καλώντας τον κυπριακό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, πρωτοστατώντας στις υποσχέσεις ότι η ΕΕ θα λύσει το πρόβλημα, κατηγορώντας το ΚΚΕ για απομονωτισμό και εθνικισμό! Αλήθεια, ποια είναι σήμερα η θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Κάτι για τα διαδικαστικά, ψέλλισε η εκπρόσωπός του επί των εξωτερικών..

Οι εξελίξεις με το κυπριακό, προσφέρονται για πολύτιμα συμπεράσματα. Το πιο σημαντικό: η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο λύση σωτηρίας και λαϊκής ευημερίας δεν ήταν για τον κυπριακό λαό. Η «μεγάλη αγκαλιά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει το δικαίωμα όλων των εργαζομένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για να ζουν σε μια Κύπρο ενιαία ανεξάρτητη. Αποδείχτηκε πολύ μεγάλη, τεράστια, μόνο για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, των ιμπεριαλιστών.

Οι εξελίξεις αυτές πραγματοποιούνται στο φόντο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των αγορών και των δρόμων της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό δυναμώνουν οι παρεμβάσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, που ενδιαφέρονται για να προχωρήσουν οι δουλειές των μονοπωλιακών τους ομίλων στην περιοχή. Το ίδιο συμβαίνει και με την ελληνική και την τουρκική αστική τάξη που ανταγωνίζονται για το ποιας τα συμφέροντα θα κατοχυρωθούν στην περιοχή, σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού, του κυπριακού, του τουρκικού λαού.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το ΚΚΕ δε θα συναινέσει σε λύσεις τύπου Ανάν, που απέρριψε ο κυπριακός λαός και θα συνεχίσει να στηρίζει την πάλη του κυπριακού λαού για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, προς όφελος όλων των εργαζομένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ενάντια στους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΕΕ. 

Το παράδειγμα της Κύπρου απαντά σε όλους όσους, χρόνια τώρα, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ΕΕ είναι εγγύηση για την εδαφική κυριαρχία, για τα δικαιώματα των λαών, είναι μονόδρομος. Η ΕΕ και γενικά οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, οι διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις, το μόνο που μπορούν να εγγυηθούν είναι τα συμφέροντα των καπιταλιστών. 

Η θέση για αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία για κάθε χώρα της Ευρώπης –και για την Ελλάδα και για την Κύπρο– είναι αυτή που οδηγεί στην κατάργηση της ΕΕ, στην Ενωμένη Ευρώπη του Σοσιαλισμού. Αυτή η θέση είναι η πιο φιλοευρωπαϊκή, γιατί ενώνει τους λαούς με σχέσεις ισότιμης συνεργασίας, φιλίας και αλληλεγγύης. 

Ακόμα όμως και όσοι σήμερα δεν έχουν πειστεί για την ανάγκη της αποδέσμευσης, ωστόσο θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ΕΕ και τις πολιτικές της, μπορούν να το κάνουν μόνο μέσα από την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, να είναι δυνατό παντού, και στην ευρωβουλή. Γιατί είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει εξαρτήσεις, δεσμεύσεις, δεν τρέφει αυταπάτες για την ΕΕ, είναι σε θέση να αποκαλύπτει στο λαό, όπως το κάνει εδώ και χρόνια, τα αντιλαϊκά σενάρια που εξυφαίνονται σε αυτή τη λυκοσυμμαχία. Η λαϊκή αντίθεση στην ΕΕ πιάνει τόπο, αν συναντηθεί με την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Οι ευρωεκλογές μπορούν να συμβάλουν σε μια στροφή στο συσχετισμό προς όφελος του λαού. Με ισχυρό ΚΚΕ, για μια πραγματική εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση σήμερα, που θα διαχωρίζεται κάθετα από την εξουσία των εκμεταλλευτών του και το πολιτικό τους προσωπικό, θα δημιουργεί, θα συγκεντρώνει δυνάμεις για μια ισχυρή αντιμονοπωλιακή – αντικαπιταλιστική Λαϊκή Συμμαχία με στόχο την πραγματική λαϊκή διακυβέρνηση, την εργατική – λαϊκή εξουσία».

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: