Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μια ακομη Δραση της Δημοτικης Αρχής Ηλιούπολης που ανοιγει επικινδυνους δρομους για το παιδι και την οικογενεια.

19/12/2013

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης

Η  δημοτική αρχή   ανοίγει  επικινδύνους  δρόμους για το παιδί και την οικογένεια!

Αν κανείς ρίξει μια ματιά  από κοντά στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας  θα δει ευδιάκριτα ότι  η λειτουργιά τους  είναι σε τεντωμένο σκοινί. Τι ακριβώς συμβαίνει!.

 1. Είναι ο μήνας τέλος Δεκεμβρη και ακόμα δεν έχουν μπορέσει  να  υποδεχτούν το σύνολο των παιδιών που εχουν επιλεγεί. Περίπου 90 και παραπάνω  οικογένειες και παιδιά  περιμένουν στο …ακουστικό τους!

 2. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν ακόμα όχι το αναγκαίο αλλά το ελάχιστα αναγκαίο παιδαγωγικό προσωπικό για να λειτουργήσουν με μια στοιχειώδη  ασφάλεια. 17 μόλις εργαζόμενους περιμένουν μέσω του ΕΣΠΑ οι παιδικοί σταθμοί και ακόμα δεν έχει γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού! Και από την άλλη υπο τον ατμό της απόλυσης πιθανά θα βρεθούν εργαζόμενοι  παιδαγωγοί που δουλεύουν με ασφαλιστικά μέτρα και η Κυβέρνηση επιδιωκει να τους πεταξει πρωτους στην ανεργια !

 3. Εξισου επικίνδυνη είναι η κατάσταση με το βοηθητικό προσωπικό. Η κουζίνα πολλών σταθμών λειτούργει χάρις τα παιδιά του ΟΑΕΔ που έχουν έρθει για πρακτική άσκηση. Και αντι να διευκολύνονται για την πρακτική τους πιέζονται ή και εκβιάζονται ακόμη να καλύψουν με σκληρή δουλειά και 17 ευρω μόλις την μέρα κρίσιμους τομείς όπως η κουζίνα των παιδικών σταθμών που παραμένουν για καιρό γυμνοί από μόνιμο προσωπικό, όπως αυτό του Μάγειρα.

4.Το μόνιμο παιδαγωγικό προσωπικό από την δεκαετία του 80 είχε παλέψει να δουλεύει 6ωρο. Το εργο τους επαιτεί τουλάχιστο την ψυχοσωματική  τους αντοχή και αυτό μπορεί να το κατανοήσει η κάθε μάνα. Σήμερα που έχει πιά γεράσει του επιβάλουν δουλειά 8ωρου και κανένας ούτε η Κυβέρνηση που το επέβαλε ούτε η Δημοτική Αρχή που δυστυχώς το υλοποιεί, παρά και ενάντια στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν νοιάζονται για τι επιπτώσεις εχει στο παιδαγωγικο εργο αλλα και στην ίδια την ασφάλεια των παιδιών. Το απευκταίο ατύχημα σε κάποιο παιδί το λογιάζουν ίσως στις αναγκαίες παράπλευρες απόλυες μιας πολίτικης που δεν εχει στην έγνοια της ούτε το παιδί, ούτε το γονιό ούτε τις ανάγκες τους παρά μόνο  το κέρδος!

4. Με βάση στοιχεία του περσινού προϋπολογισμού στους παιδικούς σταθμούς οι γονείς συμμετείχαν από την τσέπη τους μέσω των τροφείων σε ποσοστό περίπου στο ¼ του κόστους λειτουργίας. Μάλιστα η Δημοτική Αρχή της πόλης στο όνομα της άντλησης χρηματοδότησης της λειτουργίας των σταθμών είχε υποδεχτεί πέρσι στους παιδικούς σταθμούς ένα αριθμό  παιδιών από «εύρωστες οικονομικά» οικογένειες με το επιχείρημα «έχουν λεφτά και με τα ψηλά τροφεία που θα δινουν θα συνεισφέρουν στην  χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών»!

 5. Για χρονιά ο προϋπολογισμός  στους παιδικούς σταθμούς δεν προβλέπει κανένα κονδύλι για ψυχαγωγικό και παιδαγωγικό υλικό και οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά ελπίδα πρόσβασης σε νέα ζητήματα που αναδείχνει ως ανάγκη  η παιδαγωγική πράξη. Η επιμόρφωση τους  δεν συμπεριλαμβάνεται «στις αναγκαίες λειτουργικές ανάγκες»!. Από την άλλη κυβέρνηση και Δήμαρχοι  ζητιάνε την  αξιολόγηση τους ! Αιδώς Αργειοι !

Με βάση τα παραπάνω τι έρχεται άραγε να εξυπηρετήσει το πρόγραμμα  της Δημοτικής Αρχής που (πέρασε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικο Συμβουλιο) να επιδοτήσει Ιδιωτικούς Παιδότοπους (!!!) ώστε να υποδεχτούν 75 παιδιά που απορρίφτηκαν από μια θέση στους παιδικούς σταθμούς της Πόλης μας ;

 Όταν δεν έχουν πάει ακόμα μήνα Δεκεμβρη στους σταθμούς 90 παιδιά που έχουν υποτίθεται εγκριθεί !

Όταν αδυνατεί να διασφαλίσει την στοιχειώδη  λειτουργία των  παιδικών σταθμών!

Το ευκολο είναι να πουμε από την μερια μας  «την ψήφο στις επικείμενες δημοτικές εκλογές»! Θα αποκρύπτεται όμως με μια τέτοια κριτική  αλλους ακομα πιο επικίνδυνους  δρόμους  που ανοίγει  η Δημοτικη Αρχη με αυτή της την ενέργεια! Δεν είναι η ψηφοθηρία το επικίνδυνο του πράγματος. Άλλωστε ο εργαζόμενος κόσμος είναι υποψιασμένος με τέτοιες πολιντικαντικες πρακτικές!

Τα σημαντικά και επικίνδυνα επεισόδια θα έρθουν με την υλοποίηση αυτού του μέτρου!  

Δίνουμε για του λόγο του αληθές μέρος της μελέτης και της  ΔΙΑΚΥΡΗΞΗΣ όπως την εισάγουν οι υπηρεσίες  και η Δημοτική Αρχή στην Οικονομική επιτροπή του Δήμου για την συνεδρίαση της την  Δευτερα 20/12!

———————————————————————-

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣΔ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΥΓΕΙΑΣΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:
ΜΕΛΕΤΗ: Φιλοξενία – Απασχόληση παιδιών ηλικίας 2 ½  έως 4 ½  ετών σε παιδότοπους της πόλης  μας………….

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η παρούσα τεχνική έκθεση αφορά στην παροχή υπηρεσίας της δαπάνης, φιλοξενία – απασχόληση παιδιών ηλικίας 2 ½ έως 4 ½ ετών σε παιδότοπους της πόλης μας. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν 75 παιδιά σε χώρους που θα παρέχεται αποκλειστικά ψυχαγωγική απασχόληση (παιχνίδι στις υπάρχουσες παιχνιδοκατασκευές, κουκλοθέατρο, θεατρικό παιχνίδι κ.τ.λ.) υπό την  επίβλεψη προσωπικού κατά τις πρωινές ώρες 08.00 έως 15.00. Στα παιδιά θα διατίθενται είδη κυλικείου (τόστ, κέικ, χυμό κ.λ.π)

Η συνολική δαπάνη για την διενέργεια « Φιλοξενία – Απασχόληση παιδιών ηλικίας 2,5 έως 4,5 ετών σε παιδότοπους της πόλης  μας» ανέρχεται στο συνολικό ποσό εβδομήντα τριών χιλιάδων οχτακοσίων ευρώ (73.800,00€) συμπεριλαμβανομένου  Φ.Π.Α. Το ποσό της δαπάνης των είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000,00€) συμπεριλαμβανομένου  Φ.Π.Α θα βαρύνει τον Κ.Α.15.6474.0012 προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2013  και το υπόλοιπο ποσό  των πενήντα τριών χιλιάδων οχτακοσίων ευρώ (53.800,00€) συμπεριλαμβανομένου  Φ.Π.Α θα βαρύνει τον Κ.Α.15.6474.0012 προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2014.

Ως παιδότοπος ορίζεται ο οριοθετημένος μη κοινόχρηστος χώρος στον οποίο παρέχεται αποκλειστικά ψυχαγωγία, σε νήπια και παιδιά, μέχρι δέκα ετών, υπό την επίβλεψη προσωπικού.

Ο παιδότοπος αποτελείται από παιχνιδοκατασκευές και παιχνίδια που πρέπει να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΕΛΟΤ 1176-1, όπως φουσκωτά, παιχνίδια παραγεμισμένα με αφρώδες υλικό (soft play), παιχνίδια δραστηριοτήτων οικιακής χρήσης (π.χ. μικρές τσουλήθρες, σπιτάκια, τραπεζάκια, καρεκλάκια κλπ.) και άλλα.

Σχεδίαση και Οργάνωση του Χώρου   ……………………………

1.       Ο κλειστός παιδότοπος οφείλει να διαθέτει διακριτό χώρο με τις παιχνιδοκατασκευές και τα παιχνίδια για την ψυχαγωγία των παιδιών…………..

Το εμβαδόν θα πρέπει να είναι ανάλογο με τον αριθμό των παιδιών (τουλάχιστον 2 τ.μ. ανά παιδί) και το είδος των παιχνιδιών…………

Ο χώρος που καταλαμβάνει ο παιδότοπος καθώς και όλος ο εξοπλισμός πρέπει να τηρείται καθαρός με τη χρήση κατάλληλων υλικών και μεθόδων καθαρισμού.

Οι χώροι υγιεινής οφείλουν να πληρούν τις διατάξεις του άρθρου 25, παρ. 3 της Αιβ 8577/1983 Υγειονομικής Διάταξης, όπως κάθε φορά ισχύει. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει μια τουαλέτα και δύο νιπτήρες ανά είκοσι πέντε παιδιά, αποκλειστικής χρήσης από αυτά.

Απαιτήσεις Ασφάλειας1. Οι παιδότοποι δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών. Ιδίως:

•        Οι εξοπλισμοί των παιδότοπων πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένοι αφού προορίζονται για να παίζουν τα παιδιά ατομικά ή κατά ομάδες.

•        Τα υλικά των εξοπλισμών πρέπει να είναι ελεγμένα ώστε να διασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών.

•        Η πρόσβαση πρέπει να είναι εύκολη για τους ενήλικες, τις πρώτες βοήθειες και λοιπά χρησιμοποιούμενα μέσα, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης……………………….

Υποχρεώσεις υπευθύνων λειτουργίας παιδότοπου

1. Ο υπεύθυνος λειτουργίας παιδότοπου υποχρεούται να τηρεί φάκελο κατασκευαστή, διαθέσιμο προς επιθεώρηση από τον αναγνωρισμένο φορέα ελέγχου, …………..

2. Ο υπεύθυνος του παιδότοπου οφείλει να διασφαλίζει ότι σε κάθε παιδότοπο θα απασχολείται απαραίτητα τουλάχιστον ένα άτομο, ανά 25 παιδιά, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την επίβλεψή τους. Το πρόσωπο αυτό θα διαθέτει απαραίτητα βιβλιάριο υγείας που προβλέπεται από τις διατάξεις άρθρου 14 της Αιβ/8577/1983 (ΦΕΚ Β΄ 526) Υγειονομικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει» (ΦΕΚ Β΄ 665) και δεν πρέπει να έχει καταδικασθεί σε ένα από τα αδικήματα που αναφέρονται στο άρθρο 7 παρ. 2 περ. α4 της παρούσας. Βιβλιάριο υγείας οφείλει να διαθέτει και ο υπεύθυνος του παιδότοπου.

3.       Ο υπεύθυνος λειτουργίας παιδότοπου πρέπει να καθορίζει και να εφαρμόζει πρόγραμμα τακτικής συντήρησης του εξοπλισμού και των επιφανειών πτώσης και να εξασφαλίζει την συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ασφαλείας σε μόνιμη βάση……………

Αρμόδιες Αρχές

Τα Υπουργεία Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης αναγνωρίζουν τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛ.Ο.Τ.) ως αρμόδιο φορέα για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις ασφαλείας των παιδότοπων.               

Η ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

ΠΑΝΩΡΑΙΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΟΤΤΑΚΗ – ΠΡΟΜΠΟΝΑ

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

 —————————————————-

Με την μελέτη μένουμε έκπληκτοι  όχι τόσο για το πόσο επικίνδυνη είναι  η Δημοτική Αρχή που την ξέρουμε, μένουμε έκπληκτοι για τους αρμοδίους υπερεσιακούς παράγοντες, τους δημοτικούς υπαλλήλους της Κοινωνικής Υπηρεσίας που δέχονται να φτιάξουν και να υπογράψουν μια τέτοια, επικίνδυνη για τα παιδιά και τους γονείς τους, μελέτη!.

Με ποια άραγε ευθύνη παρουσιάζουν και υπογραφούν ότι 25  παιδιά (2,5-4.5 χρονων) μπορούν παραμείνουν ασφαλή και υγειη σε ένα παιδότοπο για ολόκληρες 7ωρες μόνο με είδη κυλικείου (τόστ, κέικ, χυμό κ.λ.π), μια τουαλέτα και ένα άτομο προσωπικό που ούτε καν  προσδιορίζεται ως παιδαγωγικό !

 Τι άραγε θα απαντήσουν στους γονείς που η Δημοτική Αρχή μάζεψε πρόσφατα και επιχείρησε να τους προσελκύσει στην «καινοτόμα» πρόταση της και στο σύνολο τους σχεδόν την απέρριψαν ως επικίνδυνη και ακατάλληλη για τα παιδιά τους!

 Τι θα απαντήσουν σε εκείνους τους γονείς που η ανάγκη θα τους κάνει να αποδεχτούν την πρόταση  και  το παιδί τους βρεθεί σε κίνδυνο!

Καλούμε έστω και τώρα την Δημοτική Αρχή να σταματήσει αυτό  τον  επικίνδυνο κατήφορο. Να αποσύρει την πρόταση της να σταματήσει κάθε διακήρυξη.

Υπάρχει λύση! Το κτήριο στη Γληνού μπορεί και πρέπει  να συνεχίσει να λειτουργεί σαν παιδικός σταθμός!.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι το Προσωπικό! Τώρα να απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση το αναγκαίο προσωπικό για το σύνολο των γονιών και των παιδιών !

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: