Skip to content

ΟΑΕΕ: 6 προτάσεις προπομπός της γενικότερης αντιασφαλιστικής επίθεσης

16/10/2013

oaee14_0Το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις έχουν επεξεργασμένο πλαίσιο αιτημάτων και πάλης για τον ΟΑΕΕ

Έξι αλλαγές-ανατροπές δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας από κοινού με τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, με πρόσχημα τη βιωσιμότητα του Ταμείου και τη δήθεν αποφυγή πιο επώδυνων μέτρων σε βάρος των ασφαλισμένων του Ταμείου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου θα μπει εισφορά ΤΕΒΕ για 30.000 μισθωτούς με «μπλοκάκια», θα επιβληθεί μίνι ασφάλιστρο 100 ευρώ για 70.000 επαγγελματίες του ΟΓΑ, θα τεθεί υποχρεωτική εισφορά 6% για επικουρική σύνταξη, θα γίνει παρακράτηση (συμψηφισμός) του 25% της σύνταξης για χρέη άνω των 25.000 ευρώ, θα πέσει ψαλίδι έως 15 ευρώ στις νέες συντάξεις. Επίσης μελετάται η απαλλαγή 130.000 οφειλετών από τη διαδικασία της κατάσχεσης με χρέη κάτω των 5.000 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ. Στόχος είναι να ενισχυθούν τα έσοδα του Οργανισμού κατά 800 εκατομμύρια ευρώ το 2014, ώστε να αποφευχθούν μειώσεις στις συντάξεις 230.000 δικαιούχων από ΤΕΒΕ,ΤΣΑ,ΤΑΕ.

Με τα προτεινόμενα μέτρα επιχειρείται να υλοποιηθούν επώδυνα αντιασφαλιστικά μέτρα με το μανδύα του λιγότερου κακού, του πιλοτικού εθισμού συνολικά των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων με εφαλτήριο τον ΟΑΕΕ ότι δεν υπάρχουν συγκροτημένα δικαιώματα, αλλά όλα τελούν υπό αίρεση και αμφισβήτηση ανά πάσα στιγμή. Επίσης στρώνουν το έδαφος για να «απαυδήσουν» οι εργαζόμενοι με την υπάρχουσα κατάσταση του Ασφαλιστικού και να πέσει ως «ώριμο φρούτο η σανίδα σωτηρίας της ιδιωτικής ασφάλισης», που ήδη έχουν λάβει θέση για τη διείσδυση στο σύστημα.

Η εικόνα από την κατάσταση του ΟΑΕΕ έχει ως εξής:

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΕ για το 2012, σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων πανελλαδικά, οι 380.000 δεν πλήρωσαν εισφορές (50%), ενώ οι καθυστερημένες οφειλές έφτασαν το 2012 το ποσό των 5,9 δισ., από 3 δισ. το 2011.

  • Την ίδια στιγμή, η κρατική επιχορήγηση από 1.315 εκατ. ευρώ το 2012, υποχώρησε στα 800 εκατ. το 2013 (-39,2%), επιδεινώνοντας κι άλλο τα οικονομικά του ΟΑΕΕ.

  • Έργο των αστικών κυβερνήσεων διαχρονικά είναι και η καταλήστευση των αποθεματικών του Οργανισμού με αλλεπάλληλους νόμους τις τελευταίες δεκαετίες. Σαν αποτέλεσμα, ενώ ο ΟΑΕΕ θα έπρεπε να διαθέτει 48,8 δισ. ευρώ αποθεματικά, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του 2008 τη συγκεκριμένη χρονιά είχε στα Ταμεία του μόλις 588 εκατ. ευρώ!

  • Το ταμειακό έλλειμμα προβλεπόταν στον προϋπολογισμό του 2013 να φτάσει τα 581 εκατ. ευρώ, έναντι 30,9 εκατ. του 2012 (+1.880%) και, με νεότερες εκτιμήσεις, αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατ. Είναι γεγονός ότι ο ΟΑΕΕ κάθε μήνα το τελευταίο διάστημα εισπράττει περί τα 130-150 εκατ. ευρώ από εισφορές και καταβάλλει για συντάξεις τα διπλάσια, δηλαδή 300 εκατ. Αν υπολογίσουμε και την κρατική χρηματοδότηση 800 εκατ. (προϋπολογισμός 2013) ή περίπου 66 εκατ. το μήνα, είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι το Ταμείο είναι «μείον».

  • Είναι, επίσης, γεγονός ότι, σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων το 2012, οι 380.000, δηλαδή σχεδόν οι μισοί, δεν πλήρωσαν εισφορές. Οι καθυστερημένες οφειλές έφτασαν το 2012 το ποσό των 5,9 δισ. από 3 δισ. το 2011.

Πώς αξιοποιείται η κατάσταση;

Στις «πίσω σελίδες» θα παρατηρήσει κανείς ότι η κρατική επιχορήγηση από 1.315 εκατ. ευρώ το 2012 προβλέπεται να υποχωρήσει στα 800 εκατ. το 2013 (-39,2%). Η δικαιολογία είναι ότι το κράτος  δεν μπορεί να πληρώνει τις «παθογένειες» του ασφαλιστικού συστήματος. Επίσης, δεν απαντιέται, γιατί τόσοι ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν τις εισφορές τους. Αν το ποσοστό ήταν μικρό, θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για εισφοροδιαφυγή. Όμως, σήμερα βρίσκεται στο 50% και συνεχώς αυξάνεται. Επομένως, για το ταμειακό έλλειμμα του ΟΑΕΕ ευθύνεται η αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, που μειώνει την κρατική χρηματοδότηση κάθε χρόνο, και οι φιλομονοπωλιακές πολιτικές που έφεραν τους αυτοαπασχολούμενους στην απόγνωση.

Τι απέγιναν τα χρήματα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του Ταμείου;

Σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του 2008 -του αρμόδιου, τότε, υπουργείου- ο ΟΑΕΕ θα έπρεπε να διαθέτει 48,8 δισ. ευρώ αποθεματικά, από τις συσσωρευμένες εισφορές των ασφαλισμένων τα προηγούμενα χρόνια. Τη συγκεκριμένη χρονιά είχε στα Ταμεία του μόνο 588 εκατ. ευρώ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

Οι συντάξεις, τα τελευταία χρόνια, πληρώνονται, βασικά, από τις εισφορές των ασφαλισμένων.

Με δεδομένη τη μείωση του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων και την αδυναμία αυτών που επιβιώνουν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, οι σημερινές συντάξεις βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και οι μελλοντικές θα είναι αδύνατο να αποδοθούν στους δικαιούχους.

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να απαλλαγεί από τη χρηματοδότηση του Ταμείου, ή έστω από το μεγαλύτερο μέρος της. Και αυτό μπορεί να γίνει είτε με αύξηση των εσόδων, είτε με μείωση των εξόδων. Και για τα δύο ετοιμάζει «λύσεις».Δηλαδή μειώσεις συντάξεων, αύξηση εισφορών, κλπ. μέτρα που ήδη βλέπουμε να ξεδιπλώνονται. Επίσης κατασχέσεις για χρέη. 

Πρόσφατα το ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο πλαίσιο των συνολικών πρωτοβουλιών για το Ασφαλιστικό, επισκέφτηκε τη διοίκηση του ΟΑΕΕ και τους εργαζόμενους του Ταμείου, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί.

Οι θέσεις του ΚΚΕ βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναγνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων και αυτές υπηρετούν.

Καμία μείωση στις συντάξεις.

Κρατική χρηματοδότηση, για να καλυφτούν τα ελλείμματα του Ταμείου.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους μέσα από δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι δικαίωμα που προκύπτει από την κοινωνική εξέλιξη, γι’ αυτό ανήκει σε όλους όσοι εργάζονται και τις οικογένειές τους και πρέπει να είναι κάτω από την ευθύνη του κράτους. Δεν χαρίζεται από κανέναν. Αντίθετα, η κοινωνία την οφείλει στα μέλη της που παράγουν τον πλούτο. Η ιδιωτική ασφάλιση, που προωθούν η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι για όλους, είναι ακριβότερη και ξαναμοιράζει τον πλούτο προς όφελος του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να παλέψουν με αυτό το πλαίσιο αιτημάτων, μέσα από τις γραμμές των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Πηγή: 902

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: