Skip to content

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ενώσεων για την συμμετοχή στη συζήτηση για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας

03/10/2013

Ανακοίνωση έβγαλαν οι Ενώσεις του κεντρικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής που συμμετείχαν στην σύσκεψη με την αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα κα Παπαδημητρίου, για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι ΕΝΩΣΗ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΒΕ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΒΕ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΕΝΩΣΗ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΒΕ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 25/09/13.

Αυτοαπασχολούμενε/η,

Επαγγελματία, Έμπορα, βιοτέχνη,

Στις 25/09/2013 κλήθηκαν για διαβούλευση στα πλαίσια της εφαρμογής του Νόμου που καταργεί την Κυριακάτικη αργία, από την Αντιπεριφερειάρχη, του κεντρικού τομέα της περιφέρειας Αττικής κα Παπαδημητρίου, μαζικοί φορείς του Εμπορικού κόσμου, για να εκφράσουν τις απόψεις τους για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η κα Αντιπεριφερειάρχης, μας γνωστοποίησε πως η διαβούλευση γίνεται μόνον για το εάν τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά για περισσότερες από επτά Κυριακές, κάλεσε τους εκπροσώπους των φορέων να τοποθετηθούν επ` αυτού.

Από την συζήτηση αποδεικνύεται πως οι ενέργειες αυτές γίνονται μόνο για παραπλάνηση και εφησυχασμό των μικρών Εμπόρων, μια και οι αποφάσεις ήδη έχουν ληφθεί σε Κυβερνητικό επίπεδο και η περιφέρεια προχωράει στην υλοποίηση.

Προσπαθούν να μας βάλουν σε εκβιαστικό δίλλημα:

Ή αποδεχόμαστε τις επτά Κυριακές ή εάν δεν καθορίσουμε το πόσες πάνω από αυτές, τα καταστήματα θα μπορούν να είναι για όλες τις Κυριακές ανοιχτά σύμφωνα με το νόμο.

 Οι εκπρόσωποι  της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, του Εμπορικού συλλόγου Αθήνας και του Εμπορικού Συλλόγου της «ΑΛΥΣΙΔΑΣ» Πατησίων εκφράζοντας τις θέσεις της ΕΣΕΕ, δηλαδή των μεγαλεμπόρων του κέντρου της Αθήνας  αφού διαπίστωσαν την άσχημη κατάσταση στο εμπόριο, κλαιώμενοι σαν μωρές παρθένες, ψέγοντας το παραεμπόριο του ‘φτωχοδιαβολάκου’ μετανάστη που προσπαθεί να επιβιώσει, στον επίγειο Παράδεισο που λέγεται Ελλάδα και αφού «δεν μπορούν να πάνε ενάντια στο νόμο» συμφώνησαν στις επτά Κυριακές. Ζήτησαν παράλληλα «ρευστότητα» αξιοποίηση των προγραμμάτων και σεμινάρια για το εμπόριο.

Κουβέντα για τα χαράτσια, τη φοροληστεία, τα Δημοτικά Τέλη, τα χρέη στον ΟΑΕΕ,  τις υπερβολικές τιμές σε ΔΕΗ – ΟΤΕ κλπ. Κουβέντα για την πλήρη αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος και όλα αυτά που οδήγησαν τους μικροεπαγγελματίες στα λουκέτα, τους εργαζόμενους στην ανεργία, τους συνταξιούχους στις συντάξεις πείνας.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων – Εμπόρων Δήμου Αθήνας, οι Ενώσεις  ΕΒΕ Γαλατσίου , Καισαριανής και Ηλιούπολης που εκπροσωπούν τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους Έμπορους και  συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ:

Τονίσαμε ότι, για την κακή κατάσταση στο εμπόριο, την  αποκλειστική ευθύνη την έχει η βάρβαρη πολιτική όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και της σημερινής μαζί με τους εταίρους τους Ε.Ε και Δ.Ν.Τ, που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και του ξεπεράσματος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης του κεφαλαίου, φόρτωσαν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, μειώνοντας σημαντικά την αγοραστική τους δύναμη. 

Επισημάναμε ότι:Το άνοιγμα των καταστημάτων πέραν της μιας Κυριακής τους μόνους που μπορεί να ωφελήσει είναι τα πολυκαταστήματα, εξ` άλλου δικό τους παλαιό αίτημα ήταν και με την ευκαιρία των γενικότερων αναδιαρθρώσεων η κυβέρνηση νομοθέτησε και αυτό. Ο μικρός έμπορος  δεν θα μπορέσει να αντέξει, ούτε στο αυξημένο λειτουργικό κόστος και φυσικά,  ούτε βιολογικά θα μπορέσει να εργαστεί για επτά συνεχόμενες ημέρες. Το συνεχές επταήμερο θα καταστρέψει την οικογενειακή και κοινωνική ζωή μας. Μοιραία  θα μας οδηγήσει στο λουκέτο με ένα σωρό χρέη.

Γι` αυτούς τους λόγους ήμασταν  εξαρχής αντίθετοι στην ψήφιση νόμου για την απελευθέρωση του ωραρίου και της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας. Η Κυβέρνηση που ψήφισε το νόμο πάρα τη θέληση της πλειοψηφίας του Εμπορικού κόσμου είναι υποχρεωμένη να τον αποσύρει.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι ακόμη ένα μέτρο που στοχεύει στην εξόντωση του μικρού αυτοαπασχολούμενου και γι` αυτό απαιτούμε να μην εφαρμοστεί. Η λογική του `εάν δεν θέλεις μην ανοίγεις` η `εγώ δεν θα ανοίξω` δεν ευσταθούν διότι θα ανοίξουν οι μεγάλοι και οι `καταναλωτές` θα τραβηχτούν εκεί, αφήνοντας τον μικρό, να οδηγηθεί ακόμη πιο σύντομα στο λουκέτο.

Η θέση μας, στην Αντιπεριφερειάρχη ήταν ξεκάθαρη:

  • Καμία Κυριακή, πέραν της μιας όπως ισχύει σήμερα. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλους.

  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, να μην εφαρμοστεί, να καταργηθεί ο Νόμος που ψηφίστηκε για τουλάχιστον 7 Κυριακές ανοιχτά.

Καλούμε όλους τους συνάδελφους, μικρούς Εμπόρους και Επαγγελματίες, να συμπορευτούν μαζί με τους εργαζόμενους του κλάδου, εμποροϋπαλλήλους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, να αντιπαλέψουμε τα βάρβαρα αυτά μέτρα της Κυβέρνησης. Όσους διαλόγους και διαβουλεύσεις και εάν κάνουν προσχηματικοί θα είναι και τίποτε άλλο.

Γι` αυτό μόνον ένας δρόμος υπάρχει. Αυτός της οργάνωσης και πάλης, μέσα από τους Συλλόγους και τις Ενώσεις μας. Με τις αγωνιστικές δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ και του ΠΑΜΕ.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΟΚΤΩΒΡΗ 2013 ΠΛ.ΟΜΟΝΟΙΑΣ 11 το πρωί

Προσυγκέντρωση 10:30 π.μ. στη Πλ. Κάνιγγος

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: