Skip to content

Ίδια είναι τα αφεντικά δεξιά κι ‘‘αριστερά’’

26/08/2013

images

Δεν περνάει ούτε ένα λεπτό καθημερινά που στην προσπάθειά τους να δικαιολογηθούν, ακόμα και στον εαυτό, διάφοροι υποταγμένοι υπηρέτες των αφεντικών συκοφαντούν τους εργαζόμενους ως υπεύθυνους και πως η τακτική τους είναι υπεύθυνη που φεύγουν οι επιχειρήσεις από την Ελλάδα.

Δεν σταματούν να διαδίδουν τις ανιστόρητες κατηγορίες των αφεντικών τους και των ‘‘παπαγάλων’’ των ΜΜΕ, για την ευθύνη του ΠΑΜΕ και των Σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, για το κλείσιμο των ναυπηγείων του Περάματος, για τους λιμενεργάτες που διώχνουν τους τουρίστες από τα λιμάνια και εμποδήζουν τη μεταφορά εμπορευμάτων με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί τίποτα και να χάνονται τεράστια ποσά που θα έλυναν το πρόβλημα της κρίσης.

Δεν σταματούν να αναμασούν τις συκοφαντίες για την ‘‘μετακόμιση’’ των βιομηχανιών – βιοτεχνιών στις χώρες των Βαλκανίων, λέγοντας ότι φταίνε οι αδικαιολόγητες απεργίες που διοργάνωναι το ΠΑΜΕ και οι εργαζόμενοι που διεκδικούσαν να έχουν δικαιώματα για να μην γίνουν σκλάβοι των αφεντικών.

Απαντήσεις υπήρξαν και υπάρχουν πολλές που αποδεικνύουν την πραγματική αιτία των ‘‘επιχειρηματικών κινήσεων’’ των καπιταλιστών.

(Δείτε ΕΔΩ            κι                  ΕΔΩ            κάποιες από αυτές)

Χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις εργοστασίων που έφυγαν για να δημιουργήσουν μεγαλύτερα κέρδη για τους επιχειρηματίες, σε βάρος των εργαζομένων. Οι επιχειρηματίες παίρνουν τις επιχειρήσεις τους και φεύγουν για να έχουν μικρότερο ‘‘εργατικό κόστος’’, μιας και έτσι ονομάζουν τις αμοιβές που παίρνουν οι εργαζόμενοι για τον πλούτο που παράγουν.

Έρχονται και κάποιες είδήσεις, που μάλλον ξεφεύγουν από την λογοκρισία, που αποδεικνύουν τους λόγους που φευγουν οι επιχειρήσεις, όχι μόνο από την Ελλάδα, όπως προσπαθούν να περάσουν ότι μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά, αλλά και από άλλες χώρες όπως στην Ιταλία πχ.

images1

Εκεί λοιπόν ο εργοδότης ευχήθηκε καλές διακοπές στους εργαζόμενους στην επιχείρησή του και τους είπε να επιστρέψουν στη δουλειά σε τρεις εβδομάδες. Το ίδιο βράδυ, το αφεντικό του εργοστασίου ο κ. Φαμπρίτσιο Πεδρόνι έδωσε εντολή να αρχίσει η αποσυναρμολόγηση του εργοστασίου του. Είχε αποφασίσει να το μεταφέρει από την Ιταλία στην Πολωνία, χωρίς να πει λέξη στους εργαζομένους.

Δεν πρόλαβε όμως να ολοκληρώσει το ‘‘έξυπνο’’ σχέδιό του γιατί, κάποιοι εργαζόμενοι βλέποντας την κινητικότητα γύρω από το εργοστάσιο πρόλαβαν να μπλοκάρουν τα τελευταία 20 φορτηγά με τον εξοπλισμό. Και τότε ξέσπασε ο πόλεμος.

Προσπαθόντας να δικαιολογήσει τις ενέργειές του το ‘‘αφεντικό’’ δήλωσε: «Αν τους είχα πει νωρίτερα τα σχέδια μου για τη μεταφορά της μονάδας στο εξωτερικό, θα είχαν κάνει κατάληψη στο εργοστάσιο. (…) «Η μόνη αλήθεια είναι πως ήθελα να επιβιώσει η επιχείρησή μου και στην Ιταλία δεν υπάρχουν πλέον οι κατάλληλες συνθήκες»!!!, εξήγησε ο Πεδρόνι.

Βέβαια τα επιχειρήματά του δεν έπεισαν τους εργαζομένους, αλλά επιμένει πως δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει άποψη. Αλλωστε, ήδη άρχισε να λειτουργεί η μονάδα στην Πολωνία. Οσο για το ιταλικό ‘‘παράρτημα’’ πιά, θα συνεχίσει να υπάρχει τυπικά, απασχολώντας δέκα υπαλλήλους.

Ίδια είναι τα αφεντικά δεξιά και ‘‘αριστερά’’ σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχουν καλά και κακά αφεντικά, δεν υπάρχουν καπιταλιστές με καλή ή καλύτερη συμπεριφορά, όπως δεν υπάρχουν καλοί ή καλύτεροι λακέδες των αφεντικών. Δεν περίπτωση με καλύτερη τάχα διαχείριση του καπιταλισμού να καλυτερεύσουν οι συνθήκες και η συμπεριφορά των καπιταλιστών απέναντι στους εργαζομένους. Μόνο με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο υπάρχει η λύση να απαλαγεί ο εργάτης από τις αλυσίδες του, όλα τα άλλα είναι προσπάθειες να ‘‘κοιμίσουν’’ τους εργαζόμενους, για να μπορούν να διαιωνίσουν την εκμετάλλευση του πλούτου που παράγουν.

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: