Skip to content

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για …ΓΚΑΛΛΟΠ!!!

15/06/2013

Με αφορμή τις δημοσκοπήσεις ή αλλιώς τα γκάλλοπ που «τρέχουν» από όλες τις μεριές, για να δημιουργήσουν τις εντυπώσεις που χρειάζεται το σύστημα, προκειμένου να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει, θυμήθηκα ένα δίσκο – βιβλίο που είχε εκδόσει ο Κώστας Χατζηδουλής (Ρακοσυλέκτης) το 1999 με τίτλο «Εμείς οι Έλληνες», ας ρίξουμε μια ματιά στα ενδιαφέροντα που έχει μέσα πέρα από τα τραγούδια.
Παραδείγματος χάριν την συνέντευξη που έχει μέσα, συνέντευξη που είχε πάρει ο Χατζηδουλής, από τον κ. Γκάλλοπ!!!
Αλλά και στην φωτογραφία του …μωρού που έχει στο εξώφυλλο. Γι αυτό το …μωρό, θα κάνω ένα ερώτημα:

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ξέρει κανένας ποιος είναι το …μωρό;;;;

Η συνέντευξη έτσι όπως είναι γραμμένη στο cd – βιβλίο:

» Πολλά δεν θα πούμε τώρα για την συνάντηση εκείνη, γιατί, κυρίως, δεν υπάρχει χώρος σε τούτο το ένθετο. Δημοσιεύουμε όμως, σε παγκόσμια αποκλειστικότητα (και με την γραφτή άδεια του ίδιου του Δόκτορα) ένα συγκλονιστικό απόσπασμα από την πολύωρη – και απίστεφτη – συζήτηση μας, που το θεωρούμε αρκετό για να βγάλετε συμπεράσματα . Δεν χω¬ρεί καμμία αμφιβολία – θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας – ότι έχουμε να κάνουμε μ’ έναν εγωπαθή, εριστικό, κυνικό όσο και πανέξυπνο Βαγαμπόντη*.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΕΡΕΥΝΑ

Ρακοσυλλέκτης – Και αφού δεν υπάρχει πια, το 1936, η μέθοδος «Νταϊτζέστ» εσείς αποφα¬σίζετε να δώσετε το δικό σας όνομα στη σφυγκομέτρηση της δημόσιας γνώμης …

Γ.Γκάλλοπ – Δεν είναι έτσι. Αφησε αυτά τα κομμουνιστικά. Με αδικείς. Εγώ, κύριε, είμαι επιστήμων! Το 1935, ένα χρόνο πριν εξαφανιστεί η μέθοδος «Νταϊτζέστ»……..

Ρακοσυλλέκτης – Παίξατε ρόλο στην εξαφάνιση της; Γιατί ο Χεμινγουαίη γράφει…..

Γ.Γκάλλοπ – Χαράς στα μούτρα! Τι σημαίνει Χεμινγουαίη; Μην είσαι αναιδής. Επί του θέματος, λοιπόν: από το 1935 είχα διαπιστώσει δύο πράγματα, τα οποία και θα σου επαναλάβω όπως ακριβώς δημοσιεύθηκαν τότε σε όλο τον Αμερικανικό τύπο.
Πρώτον: Αι έρευναι περί της λαικής αντιδράσεως απέναντι των ζητημάτων της ημέρας ανοίγουν νέους δρόμους δια την δημοσιογραφίαν.
Και δεύτερον: Αι πραγματικώς αντικειμενικαί έρευναι ημπορούν να υποβοηθήσουν τας δημοκρατικός μεθόδους.

Ρακοσυλλέκτης – Μάλιστα. Πείτε μας κάτι για τον διάσημο συγγραφέα Τζέϊμς Μπράϊς, που όπως έχει λεχθεί υπήρξε εμπνευστής της ζωής σας και του έργου σας……….

Γ.Γκάλλοπ – Κουτσομπολιά. Σιγά μην υπήρξε εμπνευστής μου. Τι ήταν αυτός που θα με ενέπνεε; Η αλήθεια βρίσκεται σε μια φράση του την οποία διάβασα σε νεαρή ηλικία. Την θυμάμαι απ’ έξω: «Μια δημοκρατική κυβέρνηση φθάνει στην τελειότητα εάν αι επιθυμιαι των πολιτών μπορούν να εκφρασθούν καθ’ οποιαδήποτε στιγμή». Δεν πήρα τίποτε άλλο από τον Μπράϊς.

Ρακοσυλλέκτης – Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου εσείς προσπαθείτε   να επιτύχετε τί;

Γ.Γκάλλοπ – Ινστιτούτα δημιουργήθηκαν πολλά στην Αμερική, αλλά το δικό μου ξεχώρισε και καθιερώθηκε σαν Νο 1. Διότι από την αρχή προσπάθησα να τελειοποίησα το σύστημα. Να μεταβάλω την έρευνα της Σφυγμομετρήσεως σε πραγματική επιστήμη. Απειρα προβλήματα βρήκαν την ορθολογιστική τους λύση, όπως η επίδραση την οποία ασκεί η σειρά κατά την οποία υποβάλονται οι ερωτήσεις, η επίδραση των κατηγορηματικών απαντήσεων και πλείστα άλλα. Εγώ γνωρίζω τα πάντα κύριε !

Ρακοσυλλέκτης – Ποιο ήταν το ποιο δύσκολο σημείο;

Γ.Γκάλλοπ – Εξοχη ερώτηση. Το δυσκολότερο σημείο ήταν η εκλογή των προσώπων που έκαναν τις έρευνες, διότι έπρεπε να βρεθούν πρόσωπα τα οποία θα ασκούσαν επίδραση επί των ερωτώμενων. Πράγματι δεν άργησα να δημιουργήσω ένα επιτελείο από χίλιους αμερόληπτους ανθρώπους. Το 1946 το Ινστιτούτον Γκάλλοπ μπορούσε να σφυγμομετρήσει την κοινή γνώμη όπως ακριβώς θερμομετρούσε κανείς έναν άνθρωπο !

Ρακοσυλλέκτης (αναφωνώντας μέσα του: σε τι ψωνάρα έπεσα, θεέ μου!): Ωστόσο, το ’48, ‘φάγατε μια κατραπακιά εκατό φορές μεγαλύτερη από εκείνη – το 1936 – της άμοιρης «Νταϊτζέστ». Κι όμως εσείς όχι μόνο αντέξατε αλλά όπως λένε…….

Γ. Γκάλλοπ – Αναφέρεστε κάπως αναιδώς στις Προεδρικές εκλογές του 1948.   Οι έρευνες έδιναν έως την έσχατη στιγμή, συντριπτική νίκη στο Ντιούϊ και οδυνηρή ήττα στον Τρούμαν. Προσωπικά θεώρησα ότι δεν επιτρεπόταν να παρέμβω και να ………

Ρακοσυλλέκτης – Συγνώμη, αλλά αυτά είναι δικηγορίστικα, Δόκτορα μου. Επί μήνες ολάκερους διαβεβαιώνατε τον Αμερικανικό λαό, με απανωτές και επίσημες ανακοινώσεις, ότι ο Ντιούϊ θάταν ο 34ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Και σας πίστεψαν, μάλιστα, ακόμα και οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι, με αποτέλεσμα, όπως θυμάσθε, στις παραμονές των εκλογών, ο μεν Ντιούϊ να ανακοινώνει τα μέλη της κυβέρνησης του, ο δε Τρούμαν να αναζητά το σπίτι που θα έμενε μετά τη – σίγουρη – αποχώρηση του από το Λευκό Οίκο !!!… Η λαθεμένη πρόβλεψη δεν έπρεπε, κανονικά, να οδηγήσει το Νο 1 Ινστιτούτο της Αμερικής στην οριστική του εξαφάνιση; Τι περισσότερο έκαμε η αδικοχαμένη – λαμπρή εφημερίδα – «Νταϊτζέστ» που καταστράφηκε; Επιμένω γιατί έχουν ειπωθεί πολλά γύρω απ’ αυτό, όπως ξέρετε ………..

Γ. Γκάλλοπ – Κοίταξε, εγώ στη συνέχεια πέτυχα να παραμερίσω τα λάθη που έγιναν. Η κοινή γνώμη μεταβάλεται ανά πάσα στιγμή. Εξάλλου τα αποτελέσματα των εκλογών είναι πολλές φορές τυχαία. Οι έρευνες μου επέτρεψαν την εμβάθυνση της ψήφου ώστε να διαπιστώνεται επί ποίων σημείων ο εκλογέας συμφωνεί ή διαφωνεί προς τον υποψήφιο.

Ρακοσυλλέκτης – Απάντηση δεν έλαβα, αλλά δεν πειράζει… Σε πόσα άτομα απευθύνατε οι ρωτήσεις σας, το 1948-49-50;

Γ. Γκάλλοπ – 3.000 εώς 60.000 πρόσωπα …

Ρακοσυλλέκτης – Αυτά τα άτομα ήταν αρκετά για να σφυγκομετρηθεί η γνώμη ενός λαού 135 εκατομμυρίων;

Γ. Γκάλλοπ – Υπερ-αρκετά ! Η αύξηση των ερωτώμενων δεν προσθέτει τίποτε στην επιστήμη της Σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης. Χώρια που μπορεί να δημιουργήσει και λειτουργικές δυσχέρειες στα Ινστιτούτα. Κατάλαβες ;

Ρακοσυλλέκτης – Κατάλαβα! Κατάλαβα! Τώρα θάθελα να πάμε σε μια άλλη ερώτηση. Εσείς πιστεύετε ότι το κοινό δεν μπορεί να εκφράσει αυτό που επιθυμεί;

Γ. Γκάλλοπ – Να το εκφράσει μπορεί, αλλά δεν είναι σε θέση να καθορίσει το σχήμα το οποίο θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του ……..

Ρακοσυλλέκτης – Τι εννοείτε ;

Γ.Γκάλλοπ – Με άλλα λόγια ο λαός μπορεί να καθορίσει τους σκοπούς του, όχι όμως και τα μέσα δια τον οποίων θα φθάσει στην πραγματοποίηση τους ………….

Ρακοσυλλέκτης – Σοβαρά τα λέτε αυτά τα πράγματα;

Γ. Γκάλλοπ – Εγώ δεν είμαι όπως οι άλλοι άνθρωποι………….

Ρακοσυλλέκτης – Βλέπω εδώ, σε αποκόμματα Αμερικάνικων εφημερίδων της εποχής, να σας αποκαλούν «Τύραννο», «Δήμιο» και λοιπά που….

Γ.Γκάλλοπ – Εχουν γραφτεί χειρότερα. Στην πολιτεία που γεννήθηκα λέγανε ότι τη μηλιά που έχει μήλα χτυπάνε.  Εγώ θεωρούσα τις επιθέσεις εναντίον μου απόδειξη ότι έκανα άριστά τη δουλειά μου.

Ρακοσυλλέκτης – Ποιο είναι το πιστεύω σας;

Γ. Γκάλλοπ – Οσες απαντήσεις έλαβες αποτελούν το πιστεύω μου. Θα σου υπογραμίσω μόνο εκείνο το οποίο εξαρχής έλεγα στους συνεργάτες μου; Μια οργάνωσις ερευνών δεν μπορεί να επιτύχει παρά μόνον αν είναι τελείως αμερόληπτος. Πρέπει κάθε φορά να αποκαλύπτει τας βάσεις χάρις εις τα οποίας είναι εις θέσιν να απολήξει εις ένα συμπέρασμα. Κάθε άλλη λύσις είναι ύποπτος.

Ρακοσυλλέκτης – Και τώρα γιατί βρίσκεσθε εδώ απομονωμένος από τους ανθρώπους…;

Γ. Γκάλλοπ – Αποσύρθηκα, πάμπτωχος, πριν 37 χρόνια ξέροντας πολύ καλά ότι ο χρόνος θα με δικαίωνε. Σήμερα είμαι μύθος. Κι ένας μύθος, που ζει κάθε στιγμή την αθανασία του, οφείλει να συμπεριφέρεται ανάλογα. Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το σαρκίο μου ακουμπά ακόμη πάνω στη γη. Σε δέχτηκα λόγω της εκτίμησης που τρέφω στο πρόσωπο του Fasin Karvelone de Valtonenahes. Διαφορετικά ……..
Μάθε επίσης ότι έχω τροποποιήσει το επίθετο μου ακριβώς για να μη με αναζητούν. Αφαίρεσα το πρώτο γράμμα.

Ρακοσυλλέκτης – Τι μου λέτε ; Κάλλοp, δηλαδή ! Απ’ το κάλλο ;

Γ. Γκάλλοπ – Από το αρχαίο κάλος που λατρεύετε εσείς οι Ελληνες, αναιδέστατε…

Ρακοσυλλέκτης – «Εμείς οι Ελληνες» λέγεται ο δίσκος που υπάρχει το τραγούδι σας. Σας περιποιούμεθα δεόντως ξέρετε ………

Γ. Γκάλλοπ – Το φαντάζομαι. Κάτι τέτοια όμως είναι που μεγαλώνουν το μύθο του Γκάλλοπ. Επιτέλους καταλάβετε το: ΤΟ έργο μου και το φωτεινό πνεύμα μου θα ρυθμίζουν τη πορεία της ανθρωπότητας όσο υπάρχει ζωή στο πλανήτη μας. Εγώ είμαι ο Πλανητάρχης !! Και βλέπουμε ……………..

Ρακοσυλλέκτης – Θα ‘ρθετε στην Ελλάδα ;

Γ. Γκάλλοπ – Αν με καλέσετε.

–    ΑΥΤΟΣ είναι ο Δόκτωρ Τζώρτζ Γκάλλοπ, ο εφυέστερος Βαγαμπόντης* του 20ου αιώνα. Τον … καμαρώσατε ; Εμείς πιστεύουμε ότι οι απαντήσεις του (που καμμιά δύναμη στο κόσμο δεν μπορεί να διαψεύσει – κι αυτό μην το ξεχάσετε), δεν συνθέτουν παρά αλυσίδα ανοησιών. Και, βεβαίως, προκλητικής Βαγαμποντιάς. Εσείς τι πιστεύετε ;

Θα τελειώσουμε (δεν θα σας βασανίσουμε άλλο …), με τρεις παρατηρήσεις γύρω από τις τωρινές -και αμέτρητες πια – εταιρίες «Σφυγμο μέτρησης της Κοινής Γνώμης» που επιμένουν να ταλαιπωρούν και τις ζωές μας και τη ζωή του τόπου μας:

   Οι εταιρίες αυτές έχουν βαλθεί και μάλιστα με μεθόδους …»αντιχριστιανικές», να προσδώσουν σάρκα και οστά στο ρητό της …Αγίας Γραφής που λέει: «Φωνή λαού, οργή θεού»!

Τι λέει επί του προκειμένου η σεβαστή εκκλησία της Ελλάδας ;

   Οι εταιρίες αυτές προσπαθούν να καβαλικεύσουν – να υπερβούν δηλαδή – την ένοια της «ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ» και να προηγηθούν μ’ αυτό τον τρόπο (δεν είμαστε καλά!) του έργου του νομοθέτου!…

Τι λέει επί του προκειμένου το σεβαστό (και ακαταπαύστως αντιπαθέστατον…) συνάφι των Ελλήνων δικηγόρων;

   Οι εταιρίες αυτές απαιτούν, κυριολεκτικά δια βιασμού, να χαράζουν κοινωνική πολιτική και όχι μόνον !…

Τι λέει επί του προκειμένου η σεβαστή βουλή των Ελλήνων ; «

* Το 1954 ένας ευρωπαίος δημοσιογράφος πίεσε τον Παλμίρο Τολιάτι, για δεκαετίες ΓΓ του ΚΚ Ιταλίας, να πει την γνώμη του για τον Δοκτορα Γκάλλοπ. Η απάντησή του υπήρξε μονολεκτική: Bagaponto (Ιταλική λέξη που σημαίνει απατεών, κατεργάρης, αγύρτης)

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: