Skip to content

Άρθρο του 1885: Ο Σοσιαλισμός !!!

15/05/2013

Ψάχνοντας για τα ονόματα αυτών που το Ελληνικό κράτος έχει δώσει τα ονόματά τους σε διάφορους δρόμους, τιμώντας τους με αυτόν τον τρόπο για την «προσφορά τους», στις τεχνες, τα γράμματα, τον πολιτισμό και τον πατριωτισμό τους, βρέθηκα να διαβάζω εφημερίδες και έντυπα του 19ου αιώνα.

Κάποια στιγμή μπήκα σε ένα site που δεν το είχα συναντήση άλλη φορά και συγκεκριμένα σε αυτή τη σελίδα του περιοδικού «Ποικίλη ΣτοάΕτήσιον Ημερολόγιον υπό του Ιωάννου Α. Αρσένη, με την Ευνοϊκή Σύμπραξη Πολλών Λογίων« όπως έγραφε στο εξώφυλλο του.

Μου τράβηξε το ενδιαφέρον ένα άρθρο του 1885 με τίτλο «Ο Σοσιαλισμός», μόνο και μόνο γιατί, ένα καθαρά αστικό περιοδικό, να έχει άρθρο με αυτόν τον τίτλο.

Συγγραφέας – αρθρογράφος ήταν ένας από τους γνωστούς μεγαλοαστούς της εποχής (με δικό του δρόμο στη σύγχρονη Αθήνα), ο γιός του δραγουμάνου του στόλου και διεμηνέας της Υψηλής Πύλης (κλασική περίπτωση οικογένειας δοσίλογων δηλαδή),  Αλεξάνδρου Ν. Σούτσου, ο Ιωάννης Α. Σούτσος, λόγιος (όπως γράφει το εξώφυλλο), καθηγητής πανεπιστημίου κλπ. κλπ. κλπ.

Μέρος δηλαδή αυτού του συναφιού που απομυζά τον ιδρώτα του εργαζόμενου ελληνικού λαού, από κτίσεως του Ελληνικού κράτους.

Αυτού του συναφιού που εξακολουθούν να διδάσκουν στα σχολεία μας, ότι ήταν αυτοί που  έκανα την επανάσταση του 1821, για να απελευθερώσουν την πατρίδα, που «έδωσαν στην πατρίδα», που «έφτιαξαν τον νεότερο Ελληνικό Πολιτισμό».

Αυτού του συναφιού που τους έχουν κολλημένους στις γωνίες των δρόμων μας, για να μην τους ξεχάσουν οι νεότεροι Έλληνες, να μένει στο μυαλό του λαού ότι πρόκειται για κάποιον «επιφανή Έλληνα» και τον «τιμάμε», δίνοντας  το όνομα του στον δρόμο.

Όμως ας πάμε σ΄αυτό που μου τράβηξε το ενδιαφέρον.

Διαβάζοντας το άρθρο διαπίστωσα ότι το σκεπτικό των αστών για το λαό δεν έχει αλλάξει ούτε κατά ένα γράμμα. Η αντιμετώπιση του σοσιαλισμού είναι ίδια και απαράλακτη με το σήμερα.
Διαβάστε και μόνοι σας ολόκληρο το άρθρο σε μορφή

(PDF φωτογραφία).

Είναι πραγματικά άξια θαυμασμού η ομοιότητα της αστικής σκέψης όσα χρόνια και να περάσουν. Στο σκεπτικό τους η έννοια του δούλου – εργάτη, είναι τόσο βαθιά χαραγμένη, που θεωρούν τους εργαζόμενους απόλυτα εξαρτώμενους από την δική τους ύπαρξη. Ότι και το φαί που τρώνε οι εργαζόμενοι είναι δικό τους. Ακόμα και η αναπνοή, δικό τους δώρο είναι, μιάς και έτσι γενναιόδωροι που είναι, μας  επιτρέπουν να αναπνέουμε.

Αυτό το άρθρο, ως …»επιχειρηματίας», το αφιερώνω σε όλους αυτούς τους εργάτες, που θεωρούν ότι δεν μπορούν να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους και πως αν δεν υπάρχουν οι αστοί που θα κάνουν κουμάντο, δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα. Να συμπληρώνω την αφιέρωση μου σε όλους αυτούς, με το ποίημα του Μπερτολτ Μπρεχτ «Εγκώμιο στη Μάθηση», ειδικότερα τον στίχο «Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις! Εσύ πρέπει να πάρεις την εξουσία.»

«Εγκώμιο στη μάθηση»

Μάθαινε και τ’ απλούστερα!

Γι’ αυτούς
που ο καιρός τους ήρθε
ποτέ δεν είναι πολύ αργά!

Μάθαινε το αβγ, δε σε φτάνει,  μα συ
να το μαθαίνεις! Μη σου κακοφανεί!

Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις!

Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.

Μάθαινε, άνθρωπε στο άσυλο!

Μάθαινε, άνθρωπε στη φυλακή!

Μάθαινε, γυναίκα στην κουζίνα!

Μάθαινε, εξηντάχρονε!

Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.

Ψάξε για σχολείο, άστεγε!

Προμηθεύσου γνώση, παγωμένε!

Πεινασμένε, άρπαξε το βιβλίο: είν’ ένα όπλο.

Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.

Μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις, Σύντροφε!

Μην αφεθείς να πείθεσαι
μάθε να βλέπεις συ ο ίδιος!

Ό,τι δεν ξέρεις ο ίδιος
καθόλου δεν το ξέρεις.

Έλεγξε το λογαριασμό
εσύ Θα τον πληρώσεις.

Ψάξε με τα δάχτυλα κάθε σημάδι

Ρώτα: πώς βρέθηκε αυτό εδώ.

Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.»

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: