Skip to content

Έπεσε το «Τείχος» ή δημιουργήθηκε ένα «Τείχος»

16/12/2012

Η είδηση γράφει:

images

«Η πλειοψηφία των ανατολικογερμανών θεωρούν τους δυτικογερμανούς «αλαζόνες» και κυρίως χρηματοκεντρικούς, σύμφωνα με μία νέα έρευνα η οποία υπογραμμίζει τη διαφορετικότητα στο προφίλ των δύο.

Περισσότερα από 22 χρόνια ύστερα από την επανένωση της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, μία μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Allensbach έδειξε ότι οι ανατολικογερμανοί έχουν έντονα αρνητική άποψη για τους δυτικούς αλλά πολύ θετική για τους εαυτούς τους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 71% των ανατολικογερμανών θεωρούν τους δυτικούς «αλαζόνες», το 57% εκτιμά ότι τους ενδιαφέρουν κυρίως τα χρήματα και το 45% ότι είναι «ρηχοί».

Η έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό των πανεπιστημίων της ανατολικής Γερμανίας και διαπίστωσε ότι το 69% των ανατολικογερμανών χαρακτηρίζουν εαυτούς «μετριόφρωνες», το 63% «μετρημένους» και το 58% «εφευρετικούς».

Η έρευνα διαπίστωσε ακόμη ότι το 51% των δυτικογερμανών θεωρούν ότι οι ανατολικογερμανοί είναι «δυσαρεστημένοι», το 42% «δύσπιστοι» και μόνο το 12% ότι είναι «αλαζόνες».

Πολλοί ανατολικογερμανοί έχουν συναντήσει δυσκολίες στη ζωή τους καθώς εκατομμύρια είναι εκείνοι που έχασαν τη δουλειά τους, το σπίτι τους, αλλά και υποχρεώθηκαν σε έναν νέο τρόπο ζωής. Περίπου δύο εκατομμύρια ανατολικογερμανοί εγκαταστάθηκαν στη δυτική Γερμανία αναζητώντας εργασία.»

Και η ερώτηση είναι έπεσε ή υψώθηκε τείχος ανάμεσα στις δύο Γερμανίες;Γιατί αν θεωρητικά το τείχος του Βερολίνου εμπόδιζε τους μισούς Γερμανούς να ζήσουν μαζί με τους άλλους μισούς, τότε θα πρέπει να επανεξετάσουμε ποιό τείχος στερεί από τους Γερμανούς να ζήσουν ισότιμα μαζί.

Φανταστήτε!!! Μετά από 22 χρόνια η πλειοψηφία των Ανατολικών πιστεύει ότι κάτι δεν πάει καλά με τους Δυτικούς και τους αποκαλεί αλαζόνες και εξαρτημένους από το χρήμα και οι Δυτικοί θεωρούν τους Ανατολικούς δύσπιστους και δυσαρεστημένους.

Ο λόγος είναι ότι, οι Ανατολικοί έχουν ζήσει σε μια κοινωνία που ήταν «αρκετά» αταξική, «αρκετά» σοσσιαλιστική, χωρίς εξάρτηση της καθημερινότητας τους από το χρήμα και τον ανταγωνισμό για κέρδος, έχοντας πείσει το λαό ότι η ζωή σε ένα κόσμο που δεν υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο είναι κάτι που μπορεί να γίνει. Έζησαν σε μια κοινωνία που προσπαθούσε να χτίσει το ισότιμο μέλλον για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, χωρίς το εγώ του καθενός, χωρίς φθόνο, χωρίς άγχος, χωρίς αυτοκτονίες για χρέη.

Μια γελιογραφία (;) του Γιάννη Ιωάννου

Μια γελιογραφία (;) του Γιάννη Ιωάννου

Από την άλλη μεριά οι Δυτικοί έζησαν την συνέχεια του καπιταλιστικού τρόπου ζωής που υπήρχε πριν τον πόλεμο και μάλιστα σε πλήρη ανάπτυξη, μιας και οι ΗΠΑ έριξαν τρισεκατομύρια στην αγορά της Γερμανίας για να εκμεταλλευτούν την εργατική τους δύναμη, πληρώνοντας τους αδρά, δημιουργόντας τους την ψευδαίσθηση του ανθρώπου που προοδεύει στον δυτικό κόσμο, σε σχέση με αυτούς που ζούσαν στο «ανατολικό μπλόκ» μέσα από τον ανταγωνισμό και την διεκδίκηση της απόκτησης υλικών αγαθών για προσωπικό όφελος, χωρίς να νοιάζονται για τους άλλους, χωρίς να κοιτάνε δίπλα τους αν υπάρχει δυστυχία, πεινα, εξαθλίωση.

Τα ίδια συμβαίνουν σχεδόν σε όλα τα κράτη που έγινε η προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Δείτε τα αποτελέσματα ερευνών στην Ρωσία για τις προσωπικότητες που είχε τον Στάλιν τρίτο στη σειρά, στην Τσεχία με το ΚΚ Τσεχίας να συγκεντρώνει 23% στις περιφεριακές εκλογές, στην Ουκρανία με αυξητικές τάσεις των κομμουνιστικών κομμάτων παρά τον απίστευτο αντικομμουνισμό που επικρατεί σε όλες αυτές τις χώρες, μέχρι και η κατοχή των συμβόλων θεωρείται έγκλημα.

ΥΓ: Ο Καβάφης είχε γράψει τα δικά του «Τείχη»

Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.

Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·

διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.

Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: