Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παραστρατιωτικές Οργανώσεις: Η «σιδερένια φτέρνα» του αστικού συστήματος

29/09/2012

Τα τελευταία χρόνια, όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει και οξύνονται οι συνέπειες της πάνω στους εργαζόμενους και τους λαούς, ένα πολύμορφο πλέγμα στρατιωτικού τύπου μηχανισμών – επίσημων και μη – δομείται σταθερά στη χώρα μας και διεθνώς. Με το μανδύα πολλές φορές των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι μηχανισμοί αυτοί, ενταγμένοι απόλυτα στις δομές των ιμπεριαλιστικών ενώσεων – ΝΑΤΟ και ΕΕ, είναι έτοιμοι να παρέμβουν και να λιώσουν ως «σιδερένια φτέρνα» του συστήματος τον κάθε λαό και το κάθε κοινωνικοπολιτικό κίνημα, που αμφισβητεί και αγωνίζεται για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και την κυριαρχία των μονοπωλίων

Προσεγγίζοντας το θέμα των Παραστρατιωτικών Οργανώσεων ένα βασικό ερώτημα αναδύεται: «Ποιος και γιατί τις συγκροτεί και ποιος επωφελείται από τη δράση τους;».

Αναζητώντας τις απαντήσεις στο μοναδικό εργαστήρι της ιστορικής επιστήμης βλέπουμε το ρόλο, που οργανώσεις αυτού του τύπου – τα «Τάγματα Εφόδου» των εθνικοσοσιαλιστών – έπαιξαν στην κατάκτηση και εδραίωση της εξουσίας των ναζί, προς όφελος πάντα του μεγάλου γερμανικού κεφαλαίου στην περιβόητη «Δημοκρατία της Βαϊμάρης». Εδώ στη χώρα μας, να θυμηθούμε τη βία και την τρομοκρατία, που εξαπέλυσε το επίσημο κράτος με τη βοήθεια των δοσιλογικών, παραστρατιωτικών και παρακρα­τικών ομάδων και συμμοριών ενάντια στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μετά τη Βάρκιζα και τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ. Σκοπός η αντιμετώπιση και ανατροπή του μεγάλου ΕΑΜογενούς λαϊκού κινήματος και η σταθεροποίηση της αστικής εξουσίας. Αλλά και αργότερα, να θυμίσουμε το ρόλο που έπαιξε το παρακράτος στην αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος, με πιο μελανή ίσως στιγμή τη φυσική εξόντωση του Αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ, του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Στις μέρες μας βλέπουμε να επαναλαμβάνεται σταθερά ένα συγκεκριμένο ιμπεριαλιστικό σενάριο στις λεγόμενες «επαναστάσεις της αραβικής άνοιξης», όπου διάφορες παραστρατιωτικές ομάδες, οργανωμένες, εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες από εξωτερικές δυνάμεις, γίνονται η αιχμή του δόρατος στην ανατροπή μη αρεστών καθεστώτων. Σκοπός η επιβολή μιας νέας τάξης, για την ακόμη πιο ωμή και απροκάλυπτη κλοπή του πλούτου των λαών των χωρών αυτών. Ίδιο σενάριο στη Λιβύη και στη Συρία – το αμερικανόπνευστο σχέδιο για τη Νέα Μέση Ανατολή.

Μακρύς ο κατάλογος, ίδιο ωστόσο το συμπέρασμα – οι Παραστρατιωτικές Οργανώσεις παντού και πάντα στην υπηρεσία της αστικής τάξης! Παντού και πάντα ενάντια στον ίδιο εχθρό – τους λαούς!

Χαρακτηριστική για την αποστολή και τον προορισμό τους τα αναγραφόμενα στην ιστοσελίδα μιας εξ αυτών: «Η «Πατριωτική Πολιτοφυλακή» έχει έναν και μόνον Αντικειμενικό Σκοπό, να είναι ΕΤΟΙΜΗ την ΚΡΙΣΙΜΗ ΩΡΑ, Οργανωμένη, Εκπαιδευμένη, Συντεταγμένη, Πειθαρχημένη, Ετοιμοπόλεμη, Ισχυρή. Η λαϊκή εξαθλίωση γιγαντώνεται, μαζί της θεριεύει και η Λαϊκή Οργή, η χρεοκοπία αναπόφευκτη, η εξέγερση της αγανακτισμένης φτωχολογιάς θ’ ακολουθήσει αναπόφευκτα… Αίμα και Χάος, αυτό βρίσκεται μπροστά μας». Και για να μην μείνει καμία αμφιβολία διευκρινίζει σε ραδιοφωνική συνέντευξη ένας εκπρόσωπος της: «… ασκούμαστε για να αναλάβουμε ένοπλη δράση αν, κι όταν, διασαλευτεί η δημόσια τάξη σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας…».

Στο αφελές πράγματι ερώτημα «και καλά πού είναι το κράτος;» η απά­ντηση είναι άμεση και αποκαλυπτική, οι Παραστρατιωτικές Οργανώσειςεκπαιδεύονται υπό την παρακολούθηση παρατηρητών του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως έγινε κατά την «άσκηση» στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, το Γενάρη 2010, με διοργανωτές το «Κέντρο Εκπαίδευσης Σκοποβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλεξιπτω­τιστών». Η εκπαίδευση έγινε από εν ενεργεία εκπαιδευτές από αστυνομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και αφορούσε «Σχολείο SWΑΤ» (SWΑΤ – ομάδες ειδικών όπλων και τακτικής), όπως αποκαλούνται οι παραστρατιωτικές ομάδες, που λειτουργούν στις ΗΠΑ και είναι πλήρως ενσωματωμένες στους εκεί κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Ο Ελληνικός Στρατός, η Ελληνική Αστυνομία, οι ελληνικές Π.Ο. και οι Αστυνομικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ – σφιχταγκαλιασμένες μαζί, ένα κουβάρι! Το επίσημο κράτος φροντίζει για την οργάνωση και εκπαίδευση των Παραστρατιωτικών Οργανώσεων, προφανώς ετοιμάζετε να αξιοποιήσει αύριο και τις υπηρεσίες τους.

Πυκνώνουν ολοένα και περισσό­τερο τα δημοσιεύματα για ασκήσεις και σεμινάρια εκπαίδευσης. Από την αρχή του 2012 μόνο αναφέρουμε μερικά και σίγουρα αρκετά μας διαφεύγουν:

• Άσκηση εφέδρων υπαξιωματικών και οπλιτών με διοργανωτή την Πανελλήνια Ένωση Εφέδρων Υπαξιωματικών και Οπλιτών (Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο) στις 14-15 Γενάρη 2012.

• Ασκηση «Μακεδονομάχος 2012» στις 3 και 4 Μάρτη 2012 με διοργανωτή τη Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) στη Μακεδονία.

• Στη θεσσαλονίκη, στις 12-18 Μάρτη 2012, σεμινάριο για εκπαίδευση ιδιωτών – παραστρα­τιωτικών σε «επιχειρήσεις υψηλής έντασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου» και με αντικείμενο την «άμυνα εκ του σύνεγγυς» από την βρετανική «ΝΝΚ Group». Πρόκειται για μια εταιρεία ιδιωτικού στρατού, που εκτός των άλλων, αναλαμβάνει και αποστολές προστασίας των θαλασσίων μεταφορών, σαν τους «ράμπο» που ετοιμάζονται να βάλουν στα εμπορικά πλοία κυβέρνηση και εφοπλιστές, στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης της «πειρατείας». Ίσως όμως ιδιαίτερη αναφορά θα ‘πρεπε να γίνει στην άσκηση εσωτερικής καταστολής, που έγινε στις αρχές Φλεβάρη του 2011 στην Αργυρούπολη του Κιλκίς, όπου με τεθωρακισμένα οχήματα «διαλύθηκε» πλήθος «διαδηλωτών». Έγιναν υπό την ευθύνη της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, που εδρεύει στη Νέα Σάντα Κιλκίς κι επί της ουσίας, είναι μέρος της εκπαίδευσης για την προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν λαϊκές κινητοποιήσεις εντός και εκτός των συνόρων των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες, συνδέονται με τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο «Συντονιστικό Κέντρο Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ» (NSCC), πυρήνα και κορμό του οποίου, αποτελούν οι αμερικανικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων.

Και ποια η απάντηση του λαού μας, του κάθε λαού; Πώς να προστα­τευτεί και να σταματήσει τη βία και την τρομοκρατία των φασιστικών και ρατσιστικών συμμοριών, που δήθεν προστατεύουν τους ανήμπορους γέροντες, δέρνοντας και κυνηγώντας τους μετανάστες στους δρόμους της Αθήνας, που απειλούν να σταθούν απέναντι στον αγωνιζόμενο απεργό, όταν η εργοδοσία τους προστάξει.

Πώς να αντιμετωπίσει τη ωμή σωματική βία ενός φασιστοειδούς μπροστά στους φακούς των τηλεοπτικών καμερών; Σε τι δια­φέρει η βία αυτή από τη βία και τη τρομοκρατία, που βιώνει ο κάθε εργαζόμενος στους τόπους δουλειάς, η καθημερινή απειλή να χάσει την εργασία του και το ήδη πενιχρό εισόδημα, να βρεθεί η οικογένεια του, τα παιδιά μπροστά στο φάσμα της πείνας και της απόλυτης εξαθλίωσης;

Η απειλή και η βία των παρα­κρατικών και παραστρατιωτικών μηχανισμών είναι προέκταση της βίας του εργοδότη! Έχουν την ίδια μήτρα – την εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας από μια μικρή, παρασιτίζουσα ομάδα κεφαλαιοκρατών. Έτσι, η εξάλειψη αυτής της εκμετάλλευσης είναι ο μόνος δρόμος για να ξεριζωθεί η>βία από την κοινωνία μας, είναι ο ΜΟΝΟΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, που πρέπει να βαδίσει ο λαός μας κι οι λαοί όλου του κόσμου.

Του ΝΙΚΟΥ ΖΩΚΑ

αντιπροέδρου ΕΔΥΕΘ, μέλους του Εθνικού Συμβουλίου ΕΕΔΥΕ

Το κείμενο είναι από το περιοδικό»Δρόμοι ΕΙΡΗΝΗΣ» τεύχος 57 – Απρίλης Μάης 2012

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: