Skip to content

Δεν …παίζονται με τίποτα. Πρόκληση για το λαό οι εξαγγελίες Βενιζέλου

19/04/2012

Εμπαίζει, στην κυριολεξία, τις εργατικές λαϊκές οικογένειες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ενόψει των εκλογών ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου Πρόνοιας. Μέσα από αυτό ισχυρίζεται ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και ότι θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των φαινομένων ακραίας φτώχειας.

Πιο συγκεκριμένα, μία από τις εξαγγελίες του είναι η δημιουργία «του νέου Εθνικού Δικτύου Αμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης σε πανελλαδικό επίπεδο» που θα προβλέπει «300 νέες δομές, 1.500 καινούργιες θέσεις εργασίας για νέους» και θα απευθύνεται σε «αυτούς που είναι σε κατάσταση απόλυτης ένδειας»! Πρόκειται για πρόγραμμα που θα ενισχύσει τις «δομές παροχής συσσιτίων», τα κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία, τα «κέντρα υποδοχής αστέγων». Ακόμα, ανακοίνωσε ότι θα γίνουν προσλήψεις για τη λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», λες και πριν δε δούλευαν σε αυτό εργαζόμενοι και μάλιστα απλήρωτοι μέχρι και 10 μήνες. Επιπλέον, το «Βοήθεια στο Σπίτι» θα χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξαναεξαγγέλλει αυτό που έχει εξαγγείλει στο παρελθόν. Ομως, πέρα από τον εμπαιγμό, υπάρχει κάτι ακόμα πιο σοβαρό. Πρόκειται για προγράμματα «ψίχουλα» στους εξαθλιωμένους κι ένα κομμάτι ψωμί στους ανέργους.

Πιο συγκεκριμένα, η σύσταση του «Εθνικού Δικτύου Αμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης» για την «αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού» μέσα από «ψυχοκοινωνική και υλική υποστήριξη» ευπαθών κοινωνικών ομάδων, είναι πρόγραμμα για την «αντιμετώπιση» των εκρηκτικών προβλημάτων εξαθλίωσης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αφορά στη δημιουργία ή συνέχιση «Κοινωνικών Δομών» (κοινωνικά φαρμακεία και παντοπωλεία, προγράμματα σίτισης και υπνωτήρια αστέγων, ημερήσια κέντρα φιλοξενίας) σε συνολικά 40 δήμους πανελλαδικά. Κάποιες απ’ αυτές τις δράσεις, μπορεί να αναλάβουν και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις – φυσικά με το αζημίωτο. Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 24 μήνες με τους 1.500 εργαζόμενους να είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και μόνο για όσο θα διαρκεί το πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση, κάτω από την όξυνση των προβλημάτων που προκαλεί η πολιτική της σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και κάτω από την πίεση της πάλης και της διεκδίκησης συσσιτίων, μέτρων για τους άστεγους και τα παιδιά που υποσιτίζονται, επιχειρεί να λύσει ένα μέρος των εκρηκτικών προβλημάτων. Ομως, πού στοχεύουν αυτές οι δράσεις; Δομές όπως αυτές που δημιουργεί ή που ήδη λειτουργούν αποτελούν μια προσπάθεια για επιδερμικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πιο εξαθλιωμένα στρώματα του λαού. Και, βέβαια, προϊδεάζουν για την όξυνση της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Τα συγκεκριμένα μέτρα δε μαρτυρούν κάποια αλλαγή πολιτικής προς το καλύτερο, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Ακριβώς το αντίθετο. Το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης προσπαθεί να διαχειριστεί την εξαθλίωση που παράγει και θα παράγει η πολιτική που εφαρμόζει και σκοπεύει να συνεχίσει και μετά τις εκλογές.

Οταν ο αριθμός των ανέργων έχει εκτοξευθεί στο 1,5 εκατομμύριο είναι κοροϊδία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να μιλά για 6.500 θέσεις εργασίας (σ.σ. σε αυτές περιλαμβάνονται επιπλέον τα προγράμματα κατάρτισης, μαθητείας, κοινωφελούς εργασίας και το «Βοήθεια στο Σπίτι») και αυτές ορισμένου χρόνου.

Οταν οι πολιτικές τους πήγαν τον κατώτατο μισθό στα 492 ευρώ καθαρά, έχουν μειώσει όλες τις συντάξεις τρεις και τέσσερις φορείς τα τελευταία δύο χρόνια, κατήργησαν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, έβαλαν τους ασφαλισμένους να πληρώνουν για φάρμακα, έκοψαν εξετάσεις, έβαλαν εισιτήριο στα νοσοκομεία, η δωρεάν Παιδεία και Υγεία ακούγονται πια μόνο ως ανέκδοτο, είναι όχι μόνο εμπαιγμός αλλά θράσος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να εξαγγέλλει ότι θα δώσει ένα πιάτο φαΐ και φάρμακα. Ετσι θα ζουν αυτοί οι άνθρωποι; Αυτή είναι η ζωή που υπόσχονται;

Η ίδια η πραγματικότητα μας σπρώχνει στο μοναδικό δρόμο που μπορούμε να ακολουθήσουμε, για να σταματήσουμε την αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό να μας κλέβουν τη ζωή. Να αποδυναμώσουμε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να ενισχύσουμε το ΚΚΕ. Αμεση και ρεαλιστική λύση δεν είναι τα προγράμματα – ψίχουλα που τάζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αμεση και ρεαλιστική λύση προς όφελος του λαού είναι μόνο η ισχυροποίηση του ΚΚΕ για να κατευθυνθεί η πάλη της εργατικής τάξης, του λαού, στην κατάκτηση της εργατικής – λαϊκής εξουσίας.

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: