Skip to content

Παραμύθια για την Αυστραλία και οι απολύσεις.

19/02/2012

Πριν από λίγους μήνες η Αυστραλία παρουσιαζόταν ως παράδεισος για τους νέους που ψάχνουν για δουλειά. Οι κατά τόπους πρεσβείες της χώρας πραγματοποιούσαν εκδηλώσεις για να προβάλουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Αυστραλία στους άνεργους νέους απ’ όλο τον κόσμο. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που απογοητευμένοι από την κατάσταση στη Ελλάδα αποφάσισαν να αναζητήσουν την τύχη τους εκεί. Όμως η διάψευση ήταν οδυνηρή, αφού μέσα σε ελάχιστο διάστημα η κατάσταση άλλαξε. Οι απολύσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην αυστραλιανή οικονομία οδήγησαν σε θεαματική άνοδο της ανεργίας.

Την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε η μείωση του ποσοστού της ανεργίας το Γενάρη στο 5,1% ως αποτέλεσμα της δημιουργίας 46.300 νέων θέσεων εργασίας. Όμως μια προσεκτικότερη ανάγνωση των στοιχείων δείχνει ότι οι 34.000 αυτών των θέσεων είναι θέσεις μερικής απασχόλησης και μόλις 12.300 πλήρους απασχόλησης.

Όμως ακόμα και αυτή η ψευτομείωση της ανεργίας θα είναι προσωρινή, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Την περασμένη Τετάρτη η αεροπορική εταιρεία «Qantas» ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά 550 άτομα το προσωπικό της καθώς τα κέρδη της στο τελευταίο εξάμηνο μειώθηκαν κατά 83% και περιορίστηκαν στα 42 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια στιγμή όλες οι μεγάλες αυστραλιανές τράπεζες ανακοινώνουν μεγάλα κέρδη για το τελευταίο τρίμηνο, αλλά και μαζικές απολύσεις.

Η Westpac ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το προσωπικό της κατά 400 άτομα, η τράπεζα ΑΝΖ κατά 1.000 και η τράπεζα National Australia Bank κατά 100.

Στις άλλες χώρες;

ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ρυθμό ανάπτυξης 2,79% κατέγραψε η οικονομία της Βραζιλίας κατά το 2011, ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Το ΑΕΠ της Βραζιλίας, έβδομο μεγαλύτερο παγκοσμίως, είχε αυξηθεί κατά 7,5% το 2010. Η χώρα, όμως, πλήττεται από τις επιπτώσεις που έχει η κρίση στην Ευρωζώνη, αλλά επίσης και από τα κυβερνητικά μέτρα για να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός, στα οποία περιλαμβάνονται και η περικοπή δαπανών και οι περιορισμοί στα δάνεια.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ – ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ Αύξηση 50% κατέγραψαν σε ετήσια βάση (Γενάρης 2011 – Γενάρης 2012) οι πτωχεύσεις στη Ρουμανία, ανακοίνωσε η Ένωση Επαγγελματιών Εκκαθαριστών της χώρας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι περίπου 35.000 αιτήσεις πτώχευσης συζητούνται στα ρουμανικά δικαστήρια, με το 90% του συνόλου να σχετίζεται με την εκκαθάριση εταιρειών και το υπόλοιπο ποσοστό με διαδικασίες αναδιοργάνωσης.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ – ΑΝΕΡΓΙΑ Αυξημένοι κατά 48.000, στα 2,67 εκατομμύρια, ήταν οι άνεργοι στη Βρετανία το τελευταίο τρίμηνο του 2011, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 8,4%, ενώ στους νέους ανήλθε στο 22,2%. Στο μεταξύ, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε τον περασμένο μήνα κατά 6.900, στα 1,6 εκατομμύρια, σημειώνοντας άνοδο για 11ο συνεχόμενο μήνα.

Η ΕΕ της φτώχειας και των αστέγων…

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, π.χ, δίνεται τάχα εδώ και καιρό «μάχη» για το εάν θα συνεχιστεί και μετά το 2013 η ισχνή βοήθεια σε τρόφιμα για τους πάνω από 19.000.000 αστέγους που ζουν στους παγωμένους δρόμους αστικών κέντρων και χρειάζονται καθημερινά βοήθεια σε τρόφιμα για να επιβιώσουν. Επιπλέον, πάνω από 40.000.000 άλλοι «τυχεροί» που έχουν μία στέγη, υποσιτίζονται λόγω φτώχειας από τις εξαντλητικές πολιτικές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Βέβαια, κάποιοι από τους αξιωματούχους της ΕΕ, όπως ο αρμόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, ξεπέρασαν τα όρια υποκρισίας και γελοιότητας όταν δήλωσε προ ημερών στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες «δεν έχουν καταγράψει τον αριθμό των αστέγων στην Ευρώπη» γιατί τάχα… «δεν έχει προσδιοριστεί ο όρος του άστεγου»!

Την ίδια ώρα, βέβαια, που οι κοινοτικοί αξιωματούχοι ψάχνουν τον… ιδανικό ορισμό του άστεγου, οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας φροντίζουν να επιβάλλουν πολιτικές λιτότητας σε δεκάδες εκατομμύρια οικογένειες, εξασθενώντας μέχρις εσχάτων τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ το 2009, στις 27 χώρες – μέλη υπολογίζονταν σε 115.000.000 (23,1% του πληθυσμού) οι άνθρωποι που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ το 2007, πριν ξεσπάσει η καπιταλιστική κρίση, κάτω από το όριο της φτώχειας βρίσκονταν ήδη 85.000.000 Ευρωπαίοι. Σήμερα, στη στρατιά των νεόπτωχων προστίθενται πολλές δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πεταχτούν στο δρόμο με μόλις δύο μήνες ανεργίας και ένα στεγαστικό δάνειο που αδυνατούν να αποπληρώσουν!

Τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί και για την Ελλάδα, όπου πριν από δύο βδομάδες ανακοινώθηκαν επισήμως στοιχεία του 2010, σύμφωνα με τα οποία το 27,7% του ελληνικού πληθυσμού ή 3.031.000 άτομα ζούσαν στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού! Πόσο μάλλον σήμερα, όπου εντείνεται δραματικά η μέγκενη ασφυκτικών μέτρων λιτότητας.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού…

Εντούτοις, και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα! Το περασμένο φθινόπωρο έκθεση του ιδρύματος «Αnnie E. Casey» κατέδειξε αύξηση της παιδικής φτώχειας σε 38 πολιτείες των ΗΠΑ μέσα στην τελευταία δεκαετία, υπογραμμίζοντας ότι το διάστημα 2000-09 ανήλθαν σε περίπου 15.000.000 τα φτωχά παιδιά με την πολιτεία του Μισισιπή να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Επιπλέον, στην τελευταία «πράσινη Βίβλο» του «Ταμείου Υπεράσπισης των Παιδιών» καταγράφεται πως ένα στα έξι παιδιά στις ΗΠΑ ζει στη φτώχεια και ότι το ποσοστό παιδικής φτώχειας είναι σχεδόν το διπλάσιο σε σχέση με τον Καναδά και τη Γερμανία και τουλάχιστον έξι φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό σε Γαλλία, Βέλγιο και Αυστρία.

Τέλος, ακόμη και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έκρυψε προ μηνών ότι έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ ο αριθμός των περίπου 46.200.000 Αμερικανών που ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας…

Συνεπώς, ο υποσιτισμός, η φτώχεια και η πείνα δεν είναι μάστιγες μόνον του αναπτυσσόμενου αλλά και του «ανεπτυγμένου» κόσμου. Οπουδήποτε δηλαδή η πολιτική καθορίζεται από τα συμφέροντα καπιταλιστών εκμεταλλευτών του πλούτου των εργαζόμενων.

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: