Skip to content

Μονιμοποιήστε τους συμβασιούχους τώρα.

04/12/2010

Σε άρση της απαγόρευσης προσλήψεων στους ΟΤΑ της χώρας, για προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου, προχώρησε η κυβέρνηση ύστερα από τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν, ιδιαίτερα στον τομέα καθαριότητας, μετά από μαζικές απολύσεις συμβασιούχων. Ενόψει των γιορτών και της ανάληψης καθηκόντων από τις νέες τοπικές αρχές, στην ουσία πρόκειται για μια προσπάθεια να κουκουλωθεί όπως – όπως το πρόβλημα της απογύμνωσης νευραλγικών υπηρεσιών. Ένα πρόβλημα διαχρονικό – δεδομένου ότι οι ΟΤΑ με την ανοχή όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με συμβασιούχους – το οποίο η σημερινή κυβέρνηση μετέφερε στις πλάτες των πολιτών, αφού με το νόμο Ραγκούση περί προσλήψεων πετάει στο δρόμο όλους αυτούς τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις λήγουν, αντί να φροντίσει για τη μονιμοποίησή τους, ώστε να μην παραλύσουν οι υπηρεσίες.

Με χτεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών Γ. Ντόλιου γνωστοποιείται στους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού ότι μπορούν «να ολοκληρώσουν τις εκκρεμείς διαδικασίες για τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις», διότι υπάρχει, λέει, απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας βάσει της οποίας «η πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου από τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα δεν εμπίπτει στην απαγόρευση του άρθρου 28 του ν.2190/94, όπως ισχύει». Δηλαδή δεν απαγορεύεται λόγω προεκλογικής περιόδου και μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από τις νέες τοπικές αρχές. Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται επίσης ότι, «ενόψει της λήξης της θητείας των αιρετών και της ανάληψης των καθηκόντων των νέων αρχών, για την αντιμετώπιση αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα και την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας, όπου συντρέχει περίπτωση λήξης υφιστάμενων συμβάσεων, οι οικείοι φορείς μπορούν να προωθήσουν άμεσα τη διαδικασία πρόσληψης εποχικού προσωπικού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Μετά από αυτή την εγκύκλιο μήπως κ. Αναγνώστου πρέπει να πάρεις απόφαση για μονιμοποιήσει των συμβασιούχων του Δήμου μας που τόσα χρόνια δουλεύουν καλύπτοντας θέσεις εργασίας απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του Δήμου. Για μια φορά ακόμα έχεις την ευκαιρία να τηρήσεις την νομιμότητα, (της εγκυκλίου) που επικαλείσαι στα τέσσερα χρόνια της διαχείρισης του Δήμου.

Δήμαρχε τελικά για να ξαναβγείς, ξέρω πολύ καλά ότι σε έχει πειράξει, δεν χρειάζεται να τυπώνεις ιλουστρασιόν φυλλάδια με τα έργα σου, δεν χρειάζεται να ομορφαίνεις με λόγια τα πράγματα πρέπει να τα ομορφαίνεις με πράξεις, έστω και την τελευταία στιγμή κάνε τουλάχιστον αυτό που έκανε ο ομοϊδεάτης σου (απερχόμενος και αυτός) δήμαρχος της Αθήνας όταν, το δημοτικό συμβούλιο Αθήνας έκανε δεκτή τη θέση και πρόταση των συμβούλων του ΚΚΕ ότι όλοι οι συμβασιούχοι του δήμου είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία του και πρέπει να μονιμοποιηθούν.

Τη σχετική παρέμβαση έκαναν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οι σύμβουλοι του ΚΚΕ, με αφορμή την πρόσφατη απόλυση περίπου 100 συμβασιούχων του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), καθώς και άλλων σε διάφορες υπηρεσίες του δήμου, με τραγικά αποτελέσματα στους ίδιους τους εργαζόμενους και στα εκατομμύρια κατοίκων του Λεκανοπεδίου που πληρώνουν χωρίς να έχουν υπηρεσίες. Κάτω από την πίεση και των καταστάσεων – με τα σκουπίδια να έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους και υπηρεσίες του δήμου να υπολειτουργούν – η πρόταση των συμβούλων του ΚΚΕ έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Άλλωστε, το ζήτημα των συμβασιούχων – για το οποίο είναι υπεύθυνες διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και οι δημοτικές διοικήσεις – δεν μπορεί πια να «κουκουλωθεί». Οι συμβασιούχοι οδεύουν στο δρόμο της ανεργίας και οι υπηρεσίες που στελέχωναν, καλύπτοντας οι ίδιοι πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οδηγούνται σε κλείσιμο ή υπολειτουργία. Ειδικά στο Δήμο της Αθήνας, η κατάσταση αναμένεται τραγική, αφού οι συμβασιούχοι ανέρχονται σε περίπου 2.500, για πολλούς από τους οποίους αναμένονται δικαστικές αποφάσεις μέσα στο Γενάρη.

Στο μεταξύ, ο απερχόμενος δήμαρχος, Ν. Κακλαμάνης, πρότεινε να ζητήσει το σώμα από την κυβέρνηση να «ξεπαγώσουν» οι διορισμοί 334 επιτυχόντων στην καθαριότητα και 290 στο δημοτικό βρεφοκομείο. Συγκεκριμένα κάλεσε να υπάρξει ερμηνευτική εγκύκλιος που να υπαγάγει το συγκεκριμένο προσωπικό στις εξαιρέσεις του νόμου απαγόρευσης προσλήψεων που ισχύει για το χώρο της Υγείας και της Παιδείας. Τέλος, επανέφερε την πρόταση της ΚΕΔΚΕ για αναστολή του νόμου απαγόρευσης προσλήψεων για δύο χρόνια και για αυξημένη μοριοδότηση στην εμπειρία.
Βάλε «πλάτη» μια φορά υπέρ του λαού, υπέρ των εργαζομένων, έχεις την ευκαιρία  στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ως Δήμαρχος, αρπαξέ την.

Advertisements
2 Σχόλια leave one →
 1. Αντιγονη permalink
  20/12/2010 18:43

  Οφείλω να σας ενημερώσω οτι οι εργαζόμενοι στην »ΕΥΩΝΥΜΟΣ»(δημότικες επιχειρήσεις)έχουν προβεί σε επίσχεση εργασίας με ζητούμενο την καταβολή των δεδουλευμένων τους …Μετα απο διενέργειες που πραγματοποιήθηκαν με την συμπαράσταση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου της Ηλιούπολης καταφέραμε να γίνει εκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την μετατροπή συμβάσεων των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις,σε συμβάσεις αορίστου χρόνου λόγω των διαρκών και πάγιων αναγκών των επιχειρήσεων. Δυστυχώς δεν βρήκαμε ανταπόκριση …Το μόνο που καταφέραμε ήταν η προτροπη του Δημοτικού Συμβουλίου προς την ΕΥΩΝΥΜΟ να πραγματοποιήσει Δ.Σ. με θέμα την …..ανανεωση συμβάσεων για δύο μήνες!!Αποτέλεσμα…ακόμα δεν εχουν καταφέρει να πείσουν τα μέλη του Δ.Σ να παραβρεθούν και επίσης πέντε μέρες πριν τα Χριστούγενα οι εργαζόμενοι αγνοούν πότε και αν θα πληρωθούν !!

 2. γερανος permalink*
  24/12/2010 21:37

  Αντιγόνη ίσως δεν ξέρεις ποιός είμαι και δικαιολογημένα προσπαθείς να με ενημερώσεις για το τι συμβαίνει με τους εργαζόμενους στο δήμο.
  Αν ψάξεις θα δεις ότι ο μόνος που γράφει στο διαδίκτυο για τα προβλήματα των εργαζομένων, εκτός φυσικά από το σωματείο, είμαι εγώ. Δεν ζητάω τα εύσημα για το ενδιαφέρων μου και την ενεργή στήριξη των αγώνων σας γιατί το θεωρώ υποχρέωσή μου. Ήμουν εκεί όποτε και αν έγινε κινητοποίηση σε τέτοιο βαθμό που θεωρούμε από πολλούς εργαζόμενους στο δήμο, κι εγώ εργαζόμενος στο δήμο. Ξέρω ότι παραπονέθηκες στην πρόεδρο του Σωματείου για το δημοσίευμα και θεώρησα ότι σου εξήγησε ποιος είμαι. Δυστυχώς στην κατάληψη δεν ήμουν μαζί σας (είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που λείπω) γιατί είμαι άρρωστος και είναι ο μόνος λόγος που μπορεί να με κάνει να μην συμμετέχω. Εχω κάθε διάθεση να ξεδιαλύνω κάθε απορία σου από κοντά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: